Doorgaan naar artikel

Optiflux gaat software voor bewaring fruit vermarkten

Het Belgische agrotechbedrijf Optiflux heeft € 600.000 opgehaald bij financiers om een methode te vermarkten die hardfruit langer houdbaar maakt.

Het bedrijf heeft software ontwikkeld die automatisch de bewaarcondities van hardfruit controleert en de klimaatinstellingen in de koelcel aanpast, meldt de Belgische nieuwssite Vilt. Nu gebeurt de controle handmatig, waardoor foutmarges optreden en de kwaliteit van het fruit achteruit gaat. Het geld komt vandaan bij de Belgische Fruitveiling (BFV), fruitveiling BelOrta, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en het Gemma Frisius Fund. Optiflux is een spin-off van de Universiteit van Leuven.

Houdbaarheid en beparing energie

Hardfruit wordt na de oogst onder een lage temperatuur en een laag zuurstofgehalte bewaard. Om de rijping van het fruit te sturen wordt het klimaat regelmatig gecontroleerd. “Deze controles worden handmatig uitgevoerd waardoor meer kwaliteitsverlies optreedt dan gewenst”, zegt Optiflux-CEO Niels Bessemans tegen Vilt. “Optiflux ontwikkelde software om het controlemechanisme te automatiseren”, aldus Bessemans. Vervolgens worden de bewaarcondities geoptimaliseerd. Volgens Bessemans verbetert zo niet alleen de houdbaarheid van hardfruit naar tien tot twaalf maanden in plaats van zeven maanden, maar wordt ook tot 20% op energie bespaard.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin