Onderzoek marges richt zich op spruitkool in plaats van witte kool

23-02-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Onderzoek marges richt zich op spruitkool in plaats van witte kool
Onderzoek marges richt zich op spruitkool in plaats van witte kool

In de tweede fase van margeonderzoek richten onderzoekers zich nu op spruitkool in plaats van witte kool.

Dat blijkt uit de aankondiging van de tweede Agro-Nutri Monitor, het margeonderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw. Wageningen Economic Research en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy voeren het onderzoek in zeven ketens (waaronder spruitkool) uit.

In oktober verscheen het eerste margeonderzoek met daarin een analyse van de keten van witte kool voor zuurkool. De onderzoekers beschreven de markt van één grote verwerker met vaste contracten zonder veel prijsschommelingen. Nu is spruitkool gekozen voor de versmarkt.

Spruitkooltelers opgeroepen

Dat betekent dat onderzoekers spruitkooltelers gaan benaderen om machtsverhoudingen in de keten vast te stellen. Dat gebeurt ook voor peren, tomaten, melk, varkensvlees, consumptieaardappelen en uien. Deze specifieke bedrijven kunnen vanaf vrijdag 26 februari een online vragenlijst invullen over de verhoudingen in de keten.

Minister Carola Schouten van LNV vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2019 de prijsvorming in de keten inzichtelijker te maken en zo eventuele problemen bij de prijsvorming te tonen. Ook moet het onderzoek een beeld geven van kosten en belemmeringen om te verduurzamen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer