Doorgaan naar artikel

Noord-Holland wil datacenter Agriport blokkeren

De provincie Noord-Holland wil een besluit over een nieuw datacenter bij glasgebied Agriport A7 indien nodig blokkeren.

De gemeente Hollands Kroon besluit deze maand over wijziging van het bestemmingsplan om op grond met agrarische bestemming een datacenter van Microsoft te bouwen. De provincie Noord-Holland wil dat project van 50 hectare op Agriport A7 blokkeren. Dat blijkt uit interne stukken die Telegraaf via en WOB-procedure heeft verkregen. Als de bouw doorgaat, gaan bestaande glastuinbouwbedrijven bij Microsoft opgevangen hemelwater gebruiken in de kassen, vooralsnog geen restwarmte.

Landschappelijke bezwaren

De stap van de provincie werd verwacht omdat Noord-Holland en Hollands Kroon van mening verschillen over de effecten van een datacenter van 50 hectare en de vergunningsplicht. De provincie vreest dat op de A7 automobilisten straks door een tunnel van datacenters moeten rijden. Er zijn landschappelijke bezwaren, maar ook water- en energiegebruik stuiten op weerstand.

Het gebied Agriport A7 krijgt steeds meer een datacenterkarakter. Er is nog ongeveer 170 hectare rondom Agriport aan lopende initiatieven voor datacenters. Op Agriport A7 staan nu al datacenters. Deze hebben een totale oppervlakte van ongeveer 60 hectare. Het totale Agriport-gebied is ongeveer 1.000 hectare groot met 630 hectare glastuinbouw.

Agrarische grond

Agriport A7 laat weten dat de grond voor het Microsoft-datacenter al sinds 2016 in bezit is van de gebiedsontwikkelaar. Het gaat om een opgekochte boerderij. Over datacenters wordt veel verkeerde informatie verspreid, stelt Agriport A7. Zo is waterlozing van zout water niet aan de orde en is restwarmtelevering niet per se duurzamer. Het kost veel energie om de warmte uit de lucht op te waarderen naar de benodigde hoogwaardige warmte voor glastuinbouw. Het is overigens niet uitgesloten dat Microsoft voor het nieuw te bouwen project restwarmte beschikbaar stelt. Dat is afhankelijk van technologische ontwikkeling en milieu-eisen, aldus Agriport A7. De techniek van datacenters kan de komende jaren veranderen door servers te plaatsen in koelvloeistof. Dan kunnen datacenters compacter worden gebouwd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin