‘Nieuwe onderstam voor meer generativiteit’

09-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Nieuwe onderstam voor meer generativiteit
Nieuwe onderstam voor meer generativiteit

Bij Van Onselen Aubergines wordt de nieuwe onderstam Astrolite toegepast.

“In de nieuwe teelt staat het aubergineras Tracey op de nieuwe onderstam Astrolite van The Rootstock Company. Deze onderstam hebben we twee jaar in een proef gehad en is net iets generatiever dan Maxifort”, zegt Martijn van Onselen, teeltmanager bij Van Onselen Aubergines in ‘s-Gravenzande.

Eind oktober is de oude aubergineteelt beëindigd. “Onder andere door tegenvallend licht is het een lastig teeltjaar geweest. Toch was de productie goed en net iets hoger dan vorig jaar. Een aandachtspunt is wel dat we in het voorjaar veel last van trips hadden, wat behoorlijk productie heeft gekost. Door vroege meeldauwaantasting hebben we toen een bespuiting uitgevoerd, waarvan we denken dat de roofmijten veel hinder hebben gehad. Trips heeft hierdoor de ruimte gekregen. In de nieuwe teelt starten we direct met zwavel verdampen om de meeldauw geen kans te geven en bespuitingen te vermijden.”

Kas schoongemaakt

Na het beëindigen van de teelt is het gewas, blad, steenwolmatten en loopfolie uit de kas geruimd. Het glas is met Topcleaner afgespoten. Het watergeefsysteem is ontsmet met doorspoelen en het een nacht vol te zetten met zuur. “We doen dat voordat we de druppelslangen loskoppelen en ophangen om ze van de grond te hebben”, vertelt de teeltmanager.

Nadat de kas is schoongemaakt zijn de nieuwe loopfolie en steenwolmatten op de grond neergelegd. In week 49 zijn de steenwolmatten vol gedruppeld. “We druppelen de matten vol met het startrecept, het bemestingsschema voor het begin van de teelt. Het is essentieel dat hier geen fouten worden gemaakt, want dit is het voedingsrecept waar je de plant mee ‘beheerst’. Door de geringe opname in de eerste weken en het feit dat we vrij ruim in steenwolvolume zitten, moet de plant er lang mee doen.”

Controle van druppelaars

Aan het druppelwater wordt gestabiliseerd waterstofperoxide toegevoegd om het te ontsmetten en overmatige wortelgroei preventief te bestrijden. Van Onselen: “In de wintermaanden staat het voedingswater soms dagenlang stil in de leidingen en dan is gestabiliseerd waterstofperoxide echt belangrijk om de groei van biofilm in de leidingen tegen te gaan.”

In de week van het voldruppelen zijn ook alle druppelaars gecontroleerd op eventuele verstopping. Hierna lag de kas startklaar voor de planting op 15 en 16 december. Met 1,75 planten per vierkante meter is het aantal stengels 5,25 per vierkante meter. “Voor aubergines is deze plantdichtheid redelijk dik. Maar omdat we behoorlijk generatief telen, mogen de stengels wel wat dikker staan. We geloven erin dat dit zich uitbetaald.”

Met voeding generatief sturen

Ondanks de hoge energieprijzen zal Van Onselen geen grote aanpassingen doen aan de teeltstrategie. “Alleen als het erg koud wordt, zullen we wellicht wat creatiever met de warmte om moeten gaan. We telen met een traditioneel systeem met de steenwolmatten op de grond, een buis vlakbij de plant en nog groeibuisje dat tussen en dicht bij het gewas hangt. Hierdoor wordt, zeker in de wintermaanden de stralingswarmte zeer efficiënt ‘door de plant’ gebracht. Verder proberen we in de eerste maanden van de teelt ook met ons bemestingsschema de plant extra generativiteit mee te geven.”

Auteur: Harry Stijger

van Onselen
Martijn van Onselen teelt aubergines als teeltmanager bij Gebr. Van Onselen in 's-Gravenzande


Beheer