‘Nieuw teeltplan met AC-folie’

29-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

“Met de hoge gasprijzen kunnen we niet op de oude voet doorgaan”, zegt Bert Doelman in De Lier.

De najaarsteelt is goed verlopen. De totale productie is vergelijkbaar met vorig jaar. De teelt van de groene courgettes is op 13 november beëindigd, wat een week eerder is dan andere jaren. De gele courgettes zijn een week langer aangehouden. Deze teelt is op 20 november gestopt. “De gele courgettes waren in de laatste fase van de teelt nog goed aan de prijs. Maar na 20 november is er gewoon te weinig licht voor een goede uitgroei van de vruchten. Langer doortelen heeft dan geen zin, ook als je wel zou stoken.”

De courgetteteler heeft vanwege de hoge gasprijs de ketel dit najaar niet aangezet, omdat dat niet voldoende oplevert om de hogere kosten te dekken. “Deze herfst is het ook niet echt koud geweest. We hebben maar een paar nachten met een buitentemperatuur van onder de 10 graden Celsius gehad.”

Schermdoek vervangen

Na het beëindigen van de teelten zijn de gewassen en steenwolmatten uit de kas verwijderd. Het loopfolie, dat blijft liggen, is schoongeveegd. In week 50 worden loopfolie en kasopstand tot 2 meter hoogte met een schuimlans ingespoten voor ontsmetting. Dat gebeurt met het desinfecteermiddel Menno Florades. De stekers van de druppelaars zijn twee dagen in een verdunde (10%) oplossing van salpeterzuur gelegd, zodat het vuil van de oude matten eraf is.

Bij de verschillende onderhoudswerkzaamheden hoort ook het invetten van de tandbanen. Aan de gevel is het plastic vervangen. In een afdeling van 1 hectare zijn door een installatiebedrijf nieuwe atlasdraden en energiedoek Luxious 1147FR ingetrokken. Het oude doek en de draden waren na 20 jaar aan vervanging toe.

We hebben geen ervaring met een teelt onder AC-folie, maar we willen in de winter ook niet veel gas van 1 euro per kuub verstoken

Late plantingen

In januari worden nieuwe steenwolmatten neergelegd. Op 5.000 m2 komt er AC-folie bovenin de kas, waar rond 1 februari gele courgettes van het ras Golden Glory worden geplant. Doelman: “We hebben geen ervaring met een teelt onder AC-folie, maar we willen in de winter ook niet veel gas van € 1 per kuub verstoken. Daarom gaan we het op een kwart van de oppervlakte op deze manier doen.”

De rest van het bedrijf wordt pas op of na half maart geplant. Rond 15 maart en 1 april steeds 5.000 m2 gele courgettes en rond 15 april staat er 5.000 m2 groene courgettes van het ras Bengal op de planning.

Doortelen in de zomer

“We zijn van plan om komende zomer door te blijven telen. We wisselen dan steeds een kwart van de oppervlakte, zodat we kunnen blijven produceren en omzet maken. Door de late plantingen zijn we pas in mei in volle productie. Dat is acht weken later dan normaal. De productie die we achterlopen, willen we in de zomer goedmaken. Voor gele courgettes wordt in die periode nog wel eens goed betaald, omdat er dan minder aanbod is door de vele teeltwisselingen die plaatsvinden”, vertelt Doelman.

Auteur: Harry Stijger

Doelman
Bert Doelman courgetteteler


Beheer