Doorgaan naar artikel

‘Niet helemaal ontevreden over courgetteteelt’

Het warme weer in september heeft voor minder courgettes gezorgd. - Foto: Gerard Boonekamp premium

Het warme weer in september heeft voor minder courgettes gezorgd. - Foto: Gerard Boonekamp

“De productie van de groene courgettes in de herfstteelt was 30% minder dan voorgaande jaren”, zegt Bert Doelman in De Lier.

De herfstteelt van groene courgettes is niet zo goed verlopen en de prijzen waren ook zeer matig. “De planten hebben weinig productie gegeven. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak hiervan is, maar we denken dat het door het hete weer in september komt. Het gewas heeft daar een flinke tik en behoorlijk last van gehad. De naweeën van de warmte hebben lang geduurd.”

Normaal gesproken is er een warme periode in juni en juli. “Dan hebben we een oud gewas van de voorjaarsteelt staan, dat toch wordt geruimd. Nu hadden we in september een hittegolf en dat is niet goed voor een jong gewas van de nieuwe herfstteelt.” Het gewas is in week 46 geruimd.

Uitval gele courgetteplanten

Van de planting van begin augustus is de uitval opgelopen van 10% naar 50%. “Dit heeft ook met het warme weer te maken, waardoor de planten eerder wegvallen. Door de warme vochtige nachten barsten de stengels open, worden aangetast door de bacterie Pseudomonas en vallen na drie weken uit.”

Door de warmte vallen bij geel de planten weg; bij groen blijven de planten in leven, maar wordt alleen de zetting en uitgroei van de vruchten ontregeld. Dit heeft allebei tot een lagere productie geleid.

Zo lang mogelijk oogsten

De teelt van gele courgette die eind augustus is geplant, is beter gelopen. De courgetteteler is daar niet helemaal ontevreden over de productie. “Ieder jaar hebben we wel uitval in de herfstteelt. De planten van gele courgettes die we 31 augustus hebben geplant, stonden aan het einde van de teelt nog allemaal overeind.”

Vanaf half oktober liepen de prijzen op. “In week 46 werd € 2 per stuk betaald. Dan wil je zo lang mogelijk oogsten.” Na de laatste oogst in begin week 47 zijn de gele courgettes geruimd.

Witte vlieg grootste probleem

De bestuiving met hommel is dit jaar goed gegaan. Doelman heeft geen trips en spint gezien. Witte vlieg was dit jaar het grootste probleem. Door gele vanglinten is wel veel witte vlieg weggevangen, maar niet voldoende. Op plekken waar veel witte vlieg voorkwam, is er veel sluipwesp Encarsia uitgezet. “Voor de natuurlijke vijanden is courgette een moeilijk gewas vanwege de stekels en haren. De witte vlieg heeft er geen probleem mee.”

Na een lange periode van teeltwisseling wordt er naar verwachting half februari opnieuw geplant.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin