Doorgaan naar artikel

‘Voor het eerst AC-folie’

“De eerste keer vast AC-folie is ons goed bevallen. Maar of het ook geld heeft opgeleverd, moeten we nog bezien”, zegt courgetteteler Mart van Uffelen in ’s-Gravenzande.

Op 15 februari is er 3.750 m2 gele courgette van het ras Golden Glory (Syngenta) en 3.750 m2 groene courgette van het ras Bengal (De Ruiter) geplant. De teelt is op steenwol, waarvan de matten op tempexplaten liggen.

“Van de plantenkweker hebben we een mooie plant ontvangen. Soms worden de planten bij de plantenkweker nog weleens snel ingepakt, waardoor het blad gebroken of beschadig is. Maar nu was dat niet het geval. Het was een netjes afgeleverde plant en van beide kleuren een egale partij. Het was gewoon een superplant.”

Watergeven aanpassen

Voor het planten zijn de matten 24 uur van tevoren volgedruppeld met voedingswater van 3 EC en pH 5,5. De eerste dagen is er geen water gegeven. Na 10 dagen is er sneetje in de zak van steenwolmat gemaakt om deze uit te laten draineren. Hierna is het vochtgehalte in de mat op peil gehouden. “We kijken de plant aan en geven afhankelijk van de hoeveelheid instraling meer water. Ook als de vruchtdracht groter wordt doen we dat.”

Kort gebruik AC-folie

De courgetteteler beschikt over een beweegbaar energiescherm. Omdat hij dit jaar een hogere gasprijs heeft dan vorig jaar is er begin februari bovenin de kas AC-folie aangebracht. In begin week 10 is het alweer opengetrokken en verwijderd. “Voor wat betreft de energie hebben we minder gas gebruikt. Dat geld houden we in onze zak. Het is echter de vraag of dat opweegt tegen de aanschaf en de arbeid voor het aanbrengen en weghalen. Daar hebben we nog geen duidelijk beeld van. Omdat we in februari relatief zacht en geen vriezend weer hebben gehad, zitten we met het gebruik van AC-folie een beetje tussen mal en dwaas in. Toch heeft het AC-folie zeker zin gehad, want we hebben makkelijk de dag- en nachttemperatuur van 18 graden Celsius kunnen halen.”

Goede start teelt

“Het gewas groeit goed. Het opentrekken van het AC-folie was wel een overgang voor het gewas. Met een dicht folie heb je minder licht en als het open is meer licht en lucht. Dat hebben we een klein beetje gecompenseerd door meer water te geven. Het voordeel was dat er nog niet veel vruchten aanhangen.”

Eind week 9 zijn de eerste groene courgettes gaan bloeien. De gele courgettes pas in begin week 10. De vruchten kunnen ongeveer 8 dagen na de zetting worden geoogst. Ook worden er bloemen (courgette fleur) geoogst als daar vraag naar is. “De courgette fleur oogsten we als er vraag naar is.”

Het plan is om de teelt tot 10 juli door te zetten. Daarna wordt de herfstteelt geplant.

Vangplaten scouten

Preventief zijn roofmijten Transeius montdorensis tegen witte vlieg uitgezet. Elke week worden de gele vangplaten gescout. Na het eventueel signaleren van witte vlieg worden er sluipwespen Encarsia formosa uitgezet. In de loop van de teelt vindt ook de inzet van roofwantsen Macrolophus pygmaeus plaats.

Gebrek aan mannelijke bloemen

Negen hommelvolken zorgen voor de bestuiving van de bloemen, maar dan moeten er wel mannelijke bloemen zijn. “Daar hadden we in het begin van de bloei gebrek aan. Dan zijn we afhankelijk van collega-telers. De mannelijke bloemen hebben we gehaald bij collega-teler Erik Arkenbout, die in Brielle twee hectare gele courgettes teelt. Hij plukte zelf de bloemen voor ons en ze stonden al in de schuur klaar als we ze kwamen ophalen. Met het stuifmeel van deze bloemen hebben we onze vrouwelijke bloemen met de hand bestoven.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Mart van Uffelen
Mart van Uffelen

Courgetteteler in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin