Doorgaan naar artikel

‘Niet stoken in courgette vanwege hoge gasprijs’

“Voor de laatste weken van de herfstteelt courgettes doen we de ketel niet aan”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Naast het niet meer stoken tijdens de laatste teeltweken, zal ook ongeveer zes weken later gestart worden met de voorjaarsteelt. Doelman: “Gebruikelijk planten we de nieuwe teelt eind januari, maar door de hoge gasprijzen zal dat waarschijnlijk pas half maart zijn.” Normaal gesproken koopt de courgetteteler in augustus twee derde van zijn gasverbruik voor het volgend teeltseizoen in. Doordat de gasprijzen toen al flink waren gestegen, en dat bleven doen, heeft hij het niet vastgelegd. “De gasprijzen voor het eerste kwartaal 2022 zijn te hoog om een rendabele teelt te hebben. Als de prijzen zo hoog blijven, zijn we volgend jaar een koude teler.”

Ketel niet meer opstarten

Dit jaar start Doelman de ketel ook niet op. “We hebben al een paar nachten met een buitentemperatuur onder 10 graden gehad. Normaal gesproken verwarmen we de kas dan iets, maar doen dat vanwege de hoge gasprijzen niet. Hoewel de gele courgettes goed aan de prijs zijn, levert het niet voldoende op. Met de meerproductie halen we de hogere kosten er niet uit.”

De gewassen van de gele en groene courgettes die 29 juli op 1 hectare zijn geplant, zijn op en deze week geruimd. Dat is een week eerder dan vorig jaar. Met de hectare gele courgette die 4 augustus zijn geplant, gaat Doelman nog een paar weken door met telen. Het gewas staat er nog goed op. De teler hoopt zo lang mogelijk met dit gewas door te kunnen gaan. Hij wil er zoveel mogelijk courgettes vanaf te halen. “Doordat we niet stoken, duurt de uitgroei van de vruchten wel iets langer.”

Tegenvallende productie

Dit jaar valt de productie van de groene courgettes in de najaarsteelt tegen. “De productie was heel wisselvallig. Dat was opvallend en erger dan voorgaande jaren. In het begin hebben we veel stuks gesneden. Ook toen al ging het op en neer, met de ene week veel en de andere week een stuk minder courgettes. De laatste weken snijden we ook weinig vruchten. De productie loopt dan ook achter op vorig jaar.” Door een lagere productie zijn de prijzen van groene courgettes niet gestegen, omdat er nog te veel concurrentie is vanuit Spanje en de natuurteelten in Nederland en België.

Bij de gele courgettes verloopt de productie gelijkmatiger, zonder hoge pieken en diepe dalen. Ondanks de latere productie door gemiddeld veertien dagen later te planten dan vorig jaar, is de productie vergelijkbaar met vorig jaar.

Beter middel tegen katoenluis

Tegen echte meeldauw zijn de gele courgetteplanten één keer met Bifasto en één keer met Reflect gespoten. Deze bespuitingen hebben effect gehad en het gewas heeft geen last meer van meeldauw.

Tegen katoenluis is nog een keer gespoten met Tepeki. “Dat middel heeft goed gewerkt. Een week daarvoor hebben we met Closer gespoten, maar dat werkte niet.”

De preventief uitgezette roofmijten Transeius montdorensis bestrijden nog steeds de witte vliegen.

Lange winterslaap

Door een veel latere planting van de voorjaarsteelt heeft de teler ruim de tijd om de oude teelt op te ruimen en de kas schoon en klaar te maken voor de nieuwe teelt. “Deze winter hebben we extra veel tijd om alles in de kas op orde te brengen. Dat heb ik in mijn leven nog niet eerder meegemaakt.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin