Doorgaan naar artikel

Na groei ziet Greenyard ook frictie uitrol AH-model

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

Greenyard is in omschakeling naar een model waarin het nauw samenwerkt met supermarkten, maar signaleert tegenwind.

De Belgische multinational in groente en fruit schrijft in het jaarverslag dat 2019 een doorbraakjaar was. Met verschillende grote supermarktketens is een contract getekend om als hofleverancier te gaan werken en in nauwe samenwerking leveranties te verzorgen. Greenyard-dochter Bakker Barendrecht vervult die taak al jaren voor Albert Heijn.

Ook in het jaarverslag schrijft Greenyard dat in die omschakeling naar dat leveranciersmodel ‘zekere fricties’ zijn opgetreden, waardoor de omschakeling op een traag tempo verloopt momenteel. Wat die fricties zijn, is niet duidelijk. Dat maakt het handelsbedrijf op punten kwetsbaar omdat het een hoog serviceniveau nastreeft met veel kosten, terwijl dat nog niet terug te vinden is in de marges. Marktschommelingen zijn daardoor lastiger op te vangen. Het is mogelijk dat nieuwe retailcontracten niet zo gunstig uitpakken voor de organisatie als bestaande, schrijft de organisatie. Greenyard schrijft dat in de risicoparagraaf van het jaarverslag, waarin het alle mogelijke risico’s moet adresseren.

Brexit en corona

De brexit en de coronacrisis zijn 2 andere grote risicofactoren. Voor de brexit verwacht Greenyard wel enig nadelig effect op de omzet, zeker bij een harde brexit. De importstroom van haar Britse handelsdochters zal krimpen, is de verwachting. Dat kan opgevangen worden met meer afname van Britse leveranciers.

In de coronacrisis heeft Greenyard ook weinig kleerscheuren opgelopen. De positie in foodservice is bescheiden, uit retail kwam extra vraag. Greenyard moest door hamstergedrag van klanten voor haar diepvriesgroente extra contracten met telers sluiten om de voorraad deze zomer weer aan te vullen. Het gaat om telers in Frankrijk, België en Polen. Het lijkt erop dat Greenyard-klanten uit foodservice wel in staat zijn de facturen te voldoen, schrijft het bedrijf. Het aantal faillissementen lijkt mee te vallen.

Inkoopkracht ook voor groente

Greenyard heeft in haar kostenbesparingsprogramma grote voortgang geboekt, wat bijdroeg aan het herstel van de resultaten. Greenyard koopt steeds groter in voor producten als heftrucks, maar ook haar groente. Daarvoor werkt het samen met grote telers.

Lees ook: Greenyard boekt fors minder verlies in 2019

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin