Doorgaan naar artikel

‘Momenteel is luis lastige plaag’

Bij SDG Paprika’s in Harmelen is om de oogstarbeid wat meer te spreiden gekozen voor twee rode rassen.

Sjon de Groot over de arbeidsspreiding: “Mijn ervaring van vorig jaar is dat Mavera iets eerder kleurt dan Capirossi.” Er is gezaaid op 20 oktober en geplant op 5 december, in een driestengelsysteem.

Moeizamer zetting

Vanaf het vierde oksel is de eerste zetting toegelaten. “Maar de meeste vruchtjes kwamen pas op het vijfde oksel, vanwege het donkere weer.” Die moeizamere teeltomstandigheden, met weinig zonlicht, zijn ook verderop in de teelt terug te vinden. “Er zitten zeker wel vijf lege oksels tussen het eerste en tweede zetsel.” Inmiddels gaat het wel goed met de zetsels, nu er wat meer zonnige dagen zijn gekomen.

Voornacht omhoog bij meer zon

Bij de klimaatinstellingen wordt een voornacht van 17,5 graden Celsius aangehouden. Vanaf 23.00 uur wordt langzaam weer opgebouwd richting de dagtemperatuur van 21 graden. Eerder zat de voornacht nog op 18 graden Celsius. “Nu het buiten lichter wordt, zullen we daar straks wel weer naar terug gaan.”

Te zacht en vochtig voor AC-folie

Tot 5 februari is er gebruik gemaakt van een AC-folie om energie te besparen. “Daarna werd het daar te vochtig voor, met zacht buitenweer. En hij gaf toen ook geen vorstperiode meer op.” Nu het buiten wat zonniger wordt, gaat het beweegbare schermdoek minder uren dicht. “Zodra we licht zien, gaat het open.”

CO2 is extra ketelgas waard

De CO2-dosering staat ingesteld op 700 ppm. “Dat proberen we na te streven. Als de wkk uit gaat, dan draaien we nog even door met de ketel om dat CO2-niveau te halen. Dat is het mij wel waard.”

Overgeschakeld naar perliet

Bij de watergift wordt 1,5 keer de instraling aangehouden. Er wordt een EC van 3,0 mS/cm meegedruppeld. Dit jaar is De Groot, met oog op een wat minder hoge substraatprijs, overgeschakeld van steenwol naar perliet. Hij had daar vanuit een verder verleden al teeltervaring mee. Vanwege de andere eigenschappen hanteert hij ietsje meer drain dan bij steenwol. Maar verder verschilt de watergeefstrategie nu niet veel. “Tijdens de start van de teelt wel. Dan moet je veel frequenter water geven op dit drogere substraat.”

Luis is behoorlijk probleem

Aan het begin van de teelt is een rondje gespoten tegen trips. “Ik had wat trips gezien. Mijn ervaring is dat je het dan maar beter direct kunt opruimen.” Maar momenteel is luis de lastigste plaag. Er wordt volop Aphidoletes en colemani uitgezet, die al een beetje terug te vinden zijn in het gewas. “Maar luis is een aardig probleem. Tussen begin en half januari zat de eerste er al.” Er is Tepekki gespoten. Als de gewasopname met zonniger en warmer weer beter gaat worden, zal straks ook Verimark ingezet gaan worden.

Opnieuw Propylea inzetten

Aan overige biologie is montdorensis ingezet. In week 10 wordt een begin gemaakt met Orius. Vorig jaar is ook de eerste ervaring opgedaan met het lieveheersbeestje Propylea als biologische luisbestrijder. Dat wordt dit jaar voortgezet.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Sjon de Groot
Sjon de Groot

Teelt rode paprika bij SDG Paprika’s in Harmelen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin