Doorgaan naar artikel

Onregelmatig paprikaseizoen met matige prijzen

De aanvoer van paprika’s is lager dan normaal. Ondanks dat zijn de prijzen niet hoger, maar lager in vergelijking met vorig jaar. De vraag naar paprika’s vanuit de handel is redelijk tot matig.

“Door het koude en donkere weer met veel regen en weinig zonlicht is de zetting bij paprika laag, waardoor de aanvoer ook lager is dan normaal”, zegt Wouter Willems, manager sales van ZON. “Aan de paprikaplant hangen weinig vruchten, die ook nog eens grof zijn. De kwaliteit van de paprika’s is goed, mede door weinig ziektes en plagen in de teelt.”

“De paprikaproducties die we hebben begroot, vallen lager uit en gaan we dit jaar niet meer inlopen nu we al halverwege het jaar zijn”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur Oxin Growers. “Eind juni is er wel productie van 1,2 tot 1,5 kilo per vierkante meter door het betere weer. Dat is een normale productie, maar in begin juni had een van onze paprikatelers door het slechtere weer een productie van 0,5 kilo per vierkante meter.”

Prijzen oranje paprika vallen tegen

Ondanks een lagere aanvoer liggen de paprikaprijzen in het algemeen op een iets lager niveau dan vorig jaar, maar zijn wel stabiel. “We zien dit jaar geen extreem hoge prijzen, zoals vorig jaar in het begin van het seizoen, maar ook geen extra lage prijzen. In 2023 hadden we na de hoge prijzen in het begin een periode met goede prijzen, maar ook een prijzendip in juni, die we nu niet hebben gehad. Per teler is er wel een groot verschil in aanvoer.”

De prijzen bij de oranjepaprika vallen tegen, zeker in vergelijking met de andere kleuren. Half juni liggen de prijzen van oranje tussen €1,10 en €1,20 per kilo. Willems: “Dat is 24% lager dan vorig jaar. De oranje paprika wordt weinig meegenomen in de mix-verpakkingen en veelal los verkocht.”

Wisselende aanvoer en prijzen

De prijs van de gele paprika ligt ongeveer 20% lager dan vorig jaar, waarin de paprikaprijzen bijzonder goed waren. In week 25 liggen de prijzen van geel tussen de €1,80 en €1,90 per kilo. “Door een piek in de productie in de tweede helft van mei was er een grote aanvoer van gele paprika. De prijzen hebben hierdoor in een dip van €1,20 per kilo gezeten.”

Bij de rode paprika zijn de prijzen vrij stabiel gebleven. Alleen begin juni waren de prijzen iets gezakt naar €1,40-€1,50 per kilo. Daarna zijn de prijzen van rood door een lagere aanvoer weer iets aangetrokken en gestegen naar €1,75 half juni. “Dit betreft dan de grovere maten, want de kleinere maten zijn nog iets duurder, omdat ze nodig zijn voor de mixverpakkingen.”

Groen versus kleuren

Bij groen zijn de prijzen iets lager in vergelijking met vorig jaar. Begin mei waren door een grotere aanvoer de prijzen iets teruggevallen naar €1,10 -€1,20 per kilo. In de tweede week van juni zijn ‘kleurentelers’ veel meer groen gaan oogsten, waardoor de aanvoer hiervan steeg en de prijzen van de groene paprika’s daalden. Eind juni is de aanvoer van alle kleuren paprika weer op gang gekomen en zijn de prijzen van groen weer aangetrokken. Half juni is de prijsvorming voor de groene paprika stabiel en ligt dan rond de €1,50 per kilo.

Het vruchtgewicht van de paprika’s is in juni iets teruggezakt. De commercieel directeur: “De fijnere vruchten worden weer iets beter betaald. Het prijsverschil tussen de grovere en kleinere paprika’s is daardoor kleiner geworden.”

Afzetprogramma’s met flowverpakkingen

Spanje is dit voorjaar iets langer doorgegaan met de productie van paprika’s uit de winterteelt. De salesmanager: “In Noordwest-Europa zitten Nederlandse paprika’s in de doos. Uit het Spaanse Almería komen geen paprika’s meer. In Murcia is de gestarte zomerteelt in productie, maar daar komt van alle kleuren geen grotere aanvoer vandaan dan vorig jaar. Daar zijn ook weinig tot geen problemen met de teelt en de kwaliteit van de Spaanse paprika’s is goed.”

Alle klanten van ZON zitten op afzetprogramma’s voor paprika’s. Retailers met mix-flowverpakkingen en rood-flowverpakkingen. De afzet naar Oost-Europese landen loopt goed. “Ook via de klokverkoop zien we een heel gemêleerd gezelschap van kopers: van groothandelaren tot retail. Maar ook de exporteurs naar het Oostblok kopen paprika’s aan de klok.”

In Polen is in juni de productie van groene paprika op gang gekomen. Begin juli start de aanvoer van rode paprika vanuit dat land. Er komt dus meer druk op de paprikamarkt vanuit de omliggende landen.

Meer BBQ-weer nodig

De vraag naar paprika’s vanuit de handel is redelijk tot matig. Den Boer: “We zien vanuit de retail dat er meer actiemoeheid is. Bij de supermarkten barst het van de voordeelacties in agf-producten. Als je als supermarkt constant in acties zit, begrijpt de consument het ook niet meer. Is een actie dan nog wel een actie?”

Willems: “Het paprikaseizoen is volop aan de gang. We hopen alleen op meer zomers weer. Dat is goed voor de BBQ en de afzet, ook van andere vruchtgroenten. De zon is ook nodig voor een betere zetting en aanvoer.” Door beter weer met een hogere productie, hoopt de commercieel directeur dat de prijzen op hetzelfde niveau blijven. “Dat zou mooi zijn.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin