Doorgaan naar artikel

Hogere Spaanse producties in juni

In juni, de laatste volle maand van het Spaanse aanvoerseizoen, lagen producties hoger dan in het voorgaande jaar in diezelfde maand.

Met name bij paprika’s werd afgelopen maand met 47% toename een hogere kilo-productie gerealiseerd ten opzichte van vorig jaar. Maar ook van courgettes kwam 31% meer. Komkommers lieten ruim 20% productiestijging zien, en tomaten en aubergines kwamen 10% boven de productie van juni 2023 uit.

Effect op prijzen

Bij de meeste vruchtgroenten resulteerden de grotere aanvoeren in lagere middenprijzen ten opzichte van juni vorig jaar. Aubergines bleven het verst achter, met 27% afname. Maar ook tomaten zijn 15% in prijs gedaald en paprika’s brachten 4% minder op.

Producten waar geen verband zat tussen productie en prijs waren courgette en komkommer. Daar lagen de prijzen respectievelijk 36% en 10% hoger, ondanks dat er meer werd geoogst.

Gunstiger prijsvorming

Over het hele Spaanse teeltseizoen gezien, vanaf begin september, liggen producties meest 6 tot 9% hoger dan vorig jaar, met aubergine als grootste uitschieter naar 13% productietoename. Paprika’s, komkommers en courgettes brachten rond 20% meer op dan afgelopen jaar, bij tomaten en aubergines lag de middenprijs iets meer dan 30% hoger.

Kijk voor meer Spaanse prijzen op GFactueel.nl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin