Doorgaan naar artikel

Minister wil openheid zaadsector productie India

Aardappelzaad kun je gemakkelijker en goedkoper bewaren en transporteren dan knollen. Voor één hectare heb je 2.500 kilo pootgoed nodig. Bij zaad volstaat 60 gram. - Foto's: Bejo Zaden

Aardappelzaad kun je gemakkelijker en goedkoper bewaren en transporteren dan knollen. Voor één hectare heb je 2.500 kilo pootgoed nodig. Bij zaad volstaat 60 gram. - Foto's: Bejo Zaden

Bedrijven uit de zaadsector moeten meer openheid geven over hun productieketen en mogelijke kinderarbeid en lonen.

Dat schrijft minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in antwoord op Kamervragen. Uit verschillende rapportages komen wisselende beelden over kinderarbeid in de groentezaadketen in India. Minister Kaag wenst hierover duidelijk van de zaadbedrijven. “Het is belangrijk dat bedrijven uit de zadensector kinderarbeid in hun productieketen monitoren en data hierover delen.”

De minister noemt bevindingen van de Landelijke India Werkgroep dat kinderarbeid nog steeds voorkomt in de zadenteelt, en dat onderbetaling plaatsvindt, zorgelijk en wil daarover in gesprek blijven met koepel Plantum.

Eigen beleid sector

Die koepel laat in een eerste reactie weten de laatste hand te werken aan een rapport over duurzaamheid in de zaadketen. Dat is samen met MVO Nederland uitgewerkt en kijkt breder naar duurzaamheidszaken in de zaadketen. De vorige minister Ploumen wilde met verschillende ketens een convenant afsluiten, maar Plantum koos voor een andere route met MVO Nederland. Inhoudelijk kan Plantum dat mogelijk later woensdag toelichten.

Richtlijnen

Sinds 2015 wordt in de zaadsector hard gewerkt aan het in kaart brengen van duurzaamheid en het beleid daarop. Doestelling is dat de zaadsector zich houdt aan internationale richtlijnen (OESO-richtlijnen). Het kabinet wil dat in 2030 90% van de grote bedrijven in Nederland die OESO-richtlijnen onderschrijft. Bedrijven uit de zaadsector zullen hierin worden meegenomen, aldus Kaag in haar antwoorden op vragen van CDA-kamerlid Joël Voordewind.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin