Doorgaan naar artikel

Minister: duidelijke verschillen in steun EU aan glastuinbouw

Foto: Roel Dijkstra Fotografie premium

Foto: Roel Dijkstra Fotografie

De Nederlandse steun aan glastuinbouw laat zich lastig vergelijken met andere EU-landen, maar verschillen zijn volgens landbouwminister Piet Adema evident.

Dat zegt de minister van LNV in antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA. Adema verklaart dat de Nederlandse steun aan glastuinbouw niet direct gericht is op het opvangen van de energiekosten, maar op het ondersteunen van energiebesparing op de bedrijven.

Hoe keuzes van andere EU-landen uitpakken voor telers in die landen, is voor het ministerie lastig te ontwarren. “Daarvoor is de aanpak tussen landen onderling te divers en zijn maatregelen en kaders ook niet overal helder uitgewerkt”, stelt Adema.

Deze maatregelen neemt Nederland voor glastuinbouw

Om telers te helpen bezuinigen zijn Nederlandse maatregelen genomen zoals een flinke uitbreiding van het beschikbare budget voor subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) (van € 25 miljoen naar € 60 miljoen). Ook de uitbreiding van de borgstellingsregeling voor bedrijven met liquiditeitsproblemen is daarop gericht.

Via andere overheidsfondsen worden nog financieringsbesluiten verwacht om energie-infructuur aan te leggen. Ook zijn aanvullende afspraken gemaakt in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022- 2030.

TEK gericht op liquiditeitssteun

De regeling TEK is niet speciaal gericht op energiebesparing, maar op liquiditeitssteun. De maximale steun van € 160.000 per bedrijf lijkt echter te weinig om glasbedrijven echt te helpen. De glastuinbouw is daarin erkend als landbouwbedrijf en niet als energie-intensief bedrijf. Daarop waren de vragen van CDA gericht.

Adema wijst erop dat voor deze TEK-regeling meer bedrijven in aanmerking komen nu ook minder energie-intensieve bedrijven kwalificeren. Het percentage benodigde energiekosten als percentage van de omzet is verlaagd van 12,5% naar 7%, schrijft Adema.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin