Doorgaan naar artikel

Minder uitzendbureaus aangepakt door inspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie constateerde in 2022 minder overtredingen bij uitzendbureaus, maar bezocht ook minder bedrijven.

Dat blijkt uit de Programmarapportage Uitzendbureaus 2020-2022, waarin naast bouw en logistiek ook naar tuinbouw is gekeken. In de programmaperiode 2020-2022 heeft het Programma Uitzendbureaus 1.304 bedrijven bezocht in het kader van Eerlijk werk. Het gaat hierbij zowel om de uitzendbureaus als hun inleners. Bij 873 werkgevers is een overtreding geconstateerd in die drie jaar.

Het jaar 2022 valt op door lagere aantallen bedrijfsbezoeken en overtredingen. Dat aantal overtredingen daalde van 324 in 2021 naar 230 in 2022. Dat het aantal bezochte bedrijven daalde in dit programma valt op, omdat in 2020 en 2021 minder bedrijven konden worden bezocht door corona.

De meeste overtredingen zijn vanwege fouten of misstanden op gebied van de Wet arbeid vreemdelingen, gevolgd door overtredingen van de Wet minimumloon.

Wel stijging uit andere programma‘s

Ook vanuit andere afdelingen van de inspectiedienst zijn zaken geconstateerd bij uitzendbureaus. Afgelopen jaar werden in andere programma’s in totaal 160 bedrijven aangepakt. De meeste onderzoeken vinden plaats in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. “We zagen veel overtredingen bij bedrijven waar we al tegen op zijn getreden. Soms rijst het vermoeden van een doorstart. Dit monitoren we, maar hier kunnen we niet op voorhand tegen optreden. We zien ook administratieve constructies, doorleenconstructies, ondoorzichtig ondernemerschap en onrechtmatige inhoudingen”, zo schrijft de inspectie.

Heel netwerk van katvangers en vervalsers

In sommige gevallen gaat het om een compleet frauduleus netwerk, zogenaamde facilitators, zoals documentenvervalsers, katvangers, huisvesters en boekhouder, inleners en ‘kennissen die huur gingen incasseren’.

De inspectiedienst loopt daarbij tegen veel problemen aan. Een zaak wordt gehinderd als er te weinig administratie is, of geen origineel persoonsdocument. Er is dan te weinig informatie in een zaak.

Naar verwachting vanaf 2025 zal een stelselwijziging in de uitzendsector worden ingevoerd, met een certificeringsplicht. Ook moeten uitzendbureaus arbeidsongevallen gaan melden bij de Arbeidsinspectie. De inlener waar het ongeval heeft plaatsgevonden moest dat al, waardoor een dubbele meldplicht ontstaat. De Arbeidsinspectie breidt haar bemensing uit om dit toezicht vorm te geven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin