Doorgaan naar artikel

‘Met de neerslag vielen we wel in de prijzen’

“Nog twee of drie dagen”, antwoordt Ton Moors in Wieringerwerf op 14 oktober op de vraag hoe lang hij nog te oogsten heeft.

“Dat is wat minder dan verwacht, maar omdat we vanaf half augustus vrij jong gesneden hebben en de vraag vanaf half augustus tot eind september goed was, zijn we er wat sneller doorheen.”

Goede prijs

In die periode was de prijsvorming met bijna € 6 voor 10 stuks goed. “Er zijn collega’s die zeggen dat ze die € 6 ruim gehaald hebben, maar ons is dat in ieder geval niet gelukt. Het scheelt misschien ook hoe je dat telt.”

Ondanks de zes weken met prijzen naar tevredenheid kijkt Moors niet terug op een goed seizoen. “Ik zou zeggen een redelijk seizoen, maar misschien zelfs ietsje minder dan vorig seizoen. Zeker in juni/juli waren de prijzen zeer matig. Dat heeft die zes weken niet meer goed kunnen maken.”

Het was een redelijk seizoen, maar misschien zelfs ietsje minder dan vorig seizoen. Zeker in juni/juli waren de prijzen zeer matig

En in oktober ging het met horten en stoten. “Sommige dagen konden we ons programma draaien, andere dagen niet. Het hobbelt naar het einde, zou je kunnen zeggen.”

Misvormde bollen

In week 41 viel er in de regio rond Wieringerwerf ‘pittig wat neerslag’. “Wat dat betreft zijn we wél in de prijzen gevallen”, grapt Moors. “Maar het is ook weer niet zo dat we met de oogstmachine het veld niet op konden. Wat niet ging was met de trekker een volle wagen van het veld halen, zoals we dat normaal doen. Die volle wagen moest de oogstmachine op de kopakker neerzetten. Op die manier kost het oogsten wel extra tijd.”

Ondanks al dat water, bleef de kwaliteit redelijk tot goed. “Wel hadden wat meer misvormde bollen omdat ze wat moeilijker dichtvouwden.”

Schimmel of bacterie?

De druk van schimmels nam na de overgang naar herfstachtig weer snel toe. “We hebben Bremia niet goed onder de duim weten te houden. Ook zat er een andere aantasting in de herfstplantingen. Ik dacht dat het hagelschot was, maar volgens de vertegenwoordiger van Nunhems was het die schimmel niet. Hij dacht aan Pseudomonas, maar onze Limburgse teeltbegeleider denkt weer meer aan een schimmelinfectie. Ik weet het dus niet precies. Er is wel materiaal meegenomen voor onderzoek, maar dat was al in een ver gevorderd stadium aangetast. Dan wordt het lastig om de werkelijke oorzaak nog boven tafel te krijgen.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Moors

IJsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin