Doorgaan naar artikel

‘Op de hoge percelen ging het planten van sla wel goed’

Bij Compliment in Uden (Noord-Brabant) gingen op 29 februari en 1 maart de eerste plantingen ijsbergsla en Romanasla van dit seizoen de grond in. “We zoeken de hoge percelen daarvoor uit en we hebben er de eerste 10 hectare ijsbergsla nu inzitten. Laat ik het zo zeggen, de omstandigheden waren goed genoeg om te planten”, zegt teeltverantwoordelijke Marcel Claasse.

In de eerste week van maart gingen ook de eerste plantingen van bleekselderij, venkel, Chinese kool, paksoi en bimi de grond in. Het planten van ijsbergsla is vanaf nu elke week aan de orde. “Eind deze week hebben we de eerste plantingen van alle gewassen geplant, omdat we daarvoor voldoende hoge percelen hadden. Het moet nu wel een keer goed gaan drogen, want op een gegeven moment hebben we de hoogste percelen natuurlijk wel gehad. In die zin blijft het nog steeds spannend. Tot nu toe is het allemaal net goed gegaan”, aldus Claasse op 5 maart. Alle plantingen liggen onder vliesdoek.

Meer gestrekte planten

Vanwege het gebrek aan zon en de vrij warme nachten waren de eerste planten van onder andere ijsbergsla wel wat meer gestrekt. “Dat was bij het planten nog wel een extra uitdaging. We zijn in de afgelopen week bij de plantenkweker wezen kijken. De planten zijn in goed onderling overleg afgeleverd toen wij ermee aan de slag konden.”

Drie rassen

De vroegste rassen zijn Welkin, Damion en Cherice. “Met drie rassen krijg je automatisch wat spreiding en elk ras groeit niet ieder jaar precies hetzelfde. Damion is over het algemeen wat grover dan Welkin, maar we telen voor de versmarkt en voor de snijderij. Die stellen andere eisen. Ook daarom telen we meerdere rassen.”

Schijveneg en ecoploeg

Vanwege de bodemomstandigheden koos het teeltbedrijf dit jaar om een uitgebreide blend te strooien. “We hebben de grond eerst met een schijveneg bewerkt en daarna met de ecoploeg. Bij het planten is er een eigen blend aan kunstmest gegeven. En als straks het vliesdoek eraf moet om te schoffelen, strooien we nog een keer kunstmest bij. Dan behandelen we het gewas ook een keer tegen Bremia. Door de druk van vorig jaar is het belangrijk hier alert op te zijn.” Meteen na het planten gebruikten ze het herbicide Kerb en het fungicide Amistar.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Marcel Claasse
Marcel Claasse

Teeltverantwoordelijke bij Compliment in Uden (Noord-Brabant)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin