Doorgaan naar artikel

‘Tot 20% minder opbrengst ijsbergsla’

Met telkens regenbuien tussendoor was het continu planten van ijsbergsla bij Compliment dit voorjaar knap lastig. Het natte voorjaar leidt tot 10 à 20% opbrengstderving.

Bij Compliment BV in Volkel wordt sinds eind februari, begin maart wekelijks ijsbergsla geplant. Ondanks de vele regen lukte het toch om iedere week een planting in de grond te krijgen. Maar dat ging niet vanzelf, benadrukt teeltverantwoordelijke Marcel Claasse. “We houden continu het weerbericht in de gaten en bepalen op basis hiervan – en in overleg met de plantenkweker – wanneer een partij planten het beste geleverd kan worden. Op die manier lukte het de afgelopen maanden om de planten vóór de grote regenbuien in de grond te krijgen. Maar het was best lastig; soms gingen we tot ’s avonds laat door, om vóór de regen van de volgende dag alles te hebben geplant. Uitdagingen volop dus.”

Op elk perceel wel wat

Regelmatig kwam het voor dat er meteen na het planten een stortbui viel. Schoffelen was in dit geval noodzakelijk om weer voldoende zuurstof in de grond te brengen. “Ook hebben we vóór de buien de grondbewerkingen gedaan en de sporen gereden, om meteen na de regen te kunnen planten. Normaliter leggen we altijd de grond klaar en wordt er aansluitend meteen geplant. Dit jaar vergt meer flexibiliteit.”

Het maken van een plantplanning is dit jaar lastig, geeft Claasse aan. “We kunnen niet, zoals andere jaren, continu doorpakken. Het is steeds op korte termijn kijken wat er al dan niet mogelijk is. In zijn algemeenheid staan de planten er redelijk bij. Alhoewel er op elk perceel wel iets is: een hoekje waar we niet konden planten, waar de planten verloren zijn gegaan door de nattigheid, enzovoorts.”

Vorige week was Compliment BV bezig met het aanleggen van drainage. Vorige week was Compliment BV bezig met het aanleggen van drainage.

Kroppen soms niet groter dan een tennisbal

In de eerste week van mei startte het Brabantse bedrijf met oogsten. Claasse schat in dat de nattigheid zorgt voor een opbrengstderving van 10 tot 20 %. “Er zijn planten verzopen, ook zijn de kroppen sla soms niet groter dan een tennisbal. Door deze tegenvallende oogst is het lastig om alle contracten met onze afnemers – retail, snijderijen, handelsbedrijven, et cetera – in te vullen. Het is een behoorlijke puzzel.”

Als gevolg van het vele water is de houdbaarheid volgens de teeltverantwoordelijke ook wat minder. Daarnaast is het afwachten wat de weersomslag in week 26 voor effect heeft. “Van een regenperiode zijn we ineens naar 30 graden gedaan”, zegt hij op 25 juni. “Wanneer de planten – die minder wortels hebben aangemaakt – de verdamping niet kunnen bijhouden, bestaat het risico op binnenrand.”

Met drainage natheid voortaan voor

Compliment sorteert nu ook al voor op eventuele natte omstandigheden in volgende jaren. “We zijn op twee percelen bezig met de aanleg van een drainagesysteem, zodat we dan sneller op de gronden kunnen en deze ook in het najaar beter begaanbaar zijn.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Marcel Claasse
Marcel Claasse

Teeltverantwoordelijke

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin