Meer vertrouwen in elkaar, overheid en voedsel

07-01-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Barendse
Léon Barendse paprikateler
Foto: ANP
Foto: ANP

Buiten dat 2016 voor mij weer een heel mooi jaar geweest is, merk ik dat niet iedereen dat zo ervaren heeft.

Wat mij opviel is het gemis aan vertrouwen c.q. wantrouwen dat steeds meer een geluid krijgt. Geen vertrouwen in elkaar, de overheid of ons voedsel.

Zo ook de boze man of vrouw die alles wil kunnen zeggen op straat, tv, elk willekeurig podium, maar ook schaamteloos tijdens de sinterklaasintocht. Het lucht misschien op, maar word je er gelukkiger van, of de wereld beter?

Sinds we Geen Stijl (what’s in a name) en andere moderne media hebben kunnen we overal over meepraten en een mening hebben. Het nieuws komt continu binnen op onze telefoon zodat we precies weten wat er overal gebeurt. Nederland begint soms op een voetbalveld te lijken waar eenieder maar kan roepen wat hij wil en waar de mensen die nog enigszins orde in die chaos scheppen de kop van jut zijn.

Vertrouwen in veilig voedsel ondermijnd

Toch wel makkelijk dat mijn plantjes niet leven van nieuwsfeitjes maar gewoon op licht, water, CO2 en wat elementen. En ze precies weten hoe ze moeten groeien. Is mijn wereld gelukkig wat simpeler.

Het gif zit tegenwoordig niet op de plant of de vruchten maar in de onzin die er over onze mooie gezonde producten wordt rondgestrooid. Alhoewel ons voedsel nog nooit zo veilig geweest is, wordt het vertrouwen hierin regelmatig ondermijnd.

Mensen zaaien angst. En leven in angst. Er zijn plekken in de wereld waar dat terecht is, maar niet in Nederland. Voor mij is Nederland nog steeds een fantastisch land. En het gezeur over pietluttigheden geeft aan dat de meeste mensen geen echte problemen hebben. Het leven draait om keuzes. Je kunt kiezen om slachtoffer te zijn of om iets anders, wat je wilt zijn.
Laten wij komend jaar geluk, gezondheid, plezier en vele andere mooie dingen zaaien. En samen Nederland en de wereld weer een stukje mooier maken.

Ik wens iedereen een fantastisch 2017 toe.

Meer over


Beheer