Doorgaan naar artikel

Markt: Spruitkoolmarkt aanhoudend ondermaats

Aan spruiten geen gebrek en dus is de prijs bepaald niet geweldig. De B’s op de vrije markt zitten rond de 40 cent per kilo en de A-spruiten zitten daar zo’n 5 cent onder. “Wij krijgen nu nog net zo veel binnen als in december.”

De handel loopt nog wel redelijk, maar wel in een markt waarin de stemming bepaald wordt door een royaal aanbod. De weersomstandigheden werken daaraan mee; deze week met nog steeds groeibevorderende dagtemperaturen (in het Zuidwesten) van rond de 10 graden. Vanuit gewasperspectief zorgt dat ervoor dat er begin februari nog steeds geen significante afname is van de productie per hectare. ‘Rustig aan’ met plukken is in februari ook geen sterke optie meer.

Afzetpartijen moeten van het product af en afnemers hebben de macht. Daar komt nog bij dat de (diepvries)export naar verre bestemmingen stroef verloopt. Een belangrijke oorzaak zijn de aanhoudend hoge kosten voor containervervoer, waardoor ook de afnemers voor industriespruiten voorzichtig zijn.

Waarheen met meerkosten?

Het lijkt er niet op dat de resterende oogstweken ineens een heel ander beeld gaan geven. En hoe gaat 2022 eruit zien? In elk gesprek met de praktijk komen de sterk oplopende kosten voor nagenoeg alle productiemiddelen steeds aan de orde, evenals de vraag wie daarvoor gaat opdraaien. Deze vraag stellen is hem eigenlijk ook beantwoorden: in een markt waarin vraag en aanbod bepalend zijn voor de prijs, heb je als producent niets te willen, hoogstens dat de productie niet uit de hand loopt.

Winkelschap

In het winkelschap weinig bijzonderheden: Plus en Dirk hebben spruitkool in de aanbieding voor € 1,58 en € 1,59 per kilo, Jumbo voor € 1,96 en AH voor € 1,98.

Prognose: somber

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin