Doorgaan naar artikel

Markt: spruiten goed uit de startblokken

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De spruitenpluk is goed uit de startblokken gekomen, met prijzen van meer dan € 1 per kilo. Daar staan in het algemeen erg hoge beregeningskosten tegenover en soms het nodige sorteerwerk vanwege koolmotspruiten.

Behalve op de plekken met te veel zout in het water, zijn nagenoeg alle spruiten wel beregend, met voordeel voor de lengtegroei. Het is echter nog niet zeker dat de beregeningsinstallaties de schuur in kunnen, want op sommige plekken is in de laatste 2 weken nog amper neerslag gevallen. De weersverwachting is wat dat betreft bepaald bovendien nog niet gunstig.

In omringende landen als België en Engeland is de gewasstand vaak wat minder, geven bronnen aan, al zorgde de neerslag van de laatste weken nog voor enige herstel van de lengtegroei. Koolmot is hier er vaak een aanzienlijk probleem.

Beperkt aanbod, goede vraag

De eerste plukmachines rijden al vanaf begin augustus, aanvankelijk op percelen die in het voorjaar onder bedekking hebben gelegen. De afgelopen weken is het aantal plukkende telers opgelopen tot enkele tientallen, is de indruk (uitgaand van in totaal zo’n 80 spruitentelers in Nederland).

De spruiten zijn wel aan de fijne kant, dat is behalve aan het weer, ook toe te schrijven aan de vlotte vraag tot nu toe. Dat was vorige week goed te merken vanwege de vraag van supermarkten naar de eerste spruiten.

In reactie daarop lijkt de vraag wat minder, in combinatie met een toenemend aantal telers dat start met de oogst. Dat geeft wat onbalans in de markt, aldus een insider, zonder merkbaar effect op de prijzen, signaleert hij. “De oogst goed begonnen en zoals ik het nu kan bekijken denk ik dat we ook optimistisch kunnen zijn over de komende weken.”

Tijdbom

Naast de droogteperikelen is en blijft trips een potentiële spelbederver. Vooral deze weken blijft het oppassen geblazen, vanwege de overal afrijpende uien en het strijken van het uienloof.

Prognose: blijvend goede prijzen.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin