Doorgaan naar artikel

Markt: Prijzen asperge al snel onder € 10

Voor de storm lag hier folie over de minitunnels. - Foto: Stan Verstegen premium

Voor de storm lag hier folie over de minitunnels. - Foto: Stan Verstegen

De prijzen van (kas)asperge zijn deze week met € 8 per kilo voor de sorteringen AA X-Wit en AA 1-S niet om over naar huis te schrijven. Deze week zijn ook, zij het zeer mondjesmaat, de eerste verwarmde asperges in mini-tunnels geoogst.

Het seizoen van (kas)asperge startte eind januari met prijzen tussen € 15 en € 20, maar dat was van korte duur. In de eerste twee weken van februari werd globaal tussen € 10 en € 15 genoteerd voor de beste sorteringen, maar sinds half februari zit de prijs al onder de € 10. Deze week stabiliseren de prijzen bij The Greenery en ZON fruit & vegtables rond € 8. Omdat de prijs voor de mindere kwaliteit nog behoorlijk is, maakt dat het algemene prijsbeeld wat positiever, maar het houdt zeker niet over.

Voor de storm lag hier folie over de minitunnels. - Foto: Stan Verstegen

Voor de storm lag hier folie over de minitunnels. – Foto: Stan Verstegen

The Greenery

Bij The Greenery werd op 14 februari voor de sortering AA X-Wit € 12,40 per kilo betaald. Geleidelijk zakte vervolgens het prijsniveau tot € 7,25 op vrijdag voor carnaval. Deze week zitten de prijzen op € 8,50 tot € 8,90.

De sortering AA 1-S werd op 22 januari al voor het eerst bij The Greenery aangevoerd en daarvoor werd toen € 15,70 per kilo betaald. Tussen 31 januari en 14 februari bleef het prijsniveau met prijzen tussen € 13,45 en € 11,40 boven de grens van € 10, maar er was wel sprake van een dalende tendens. Sindsdien zit het prijsniveau rond € 8 per kilo.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables werd op 5 februari voor de sortering AA X-Wit € 14,40 per kilo betaald. Op één incidentele dip na, zat het prijsniveau vervolgens tot 17 februari tussen € 12,35 en € 10,15. In de week daarna noteert ZON prijzen tussen € 9,50 en € 8, op vrijdag voor carnaval. Deze week zien we weliswaar weer een stijgende prijstrend, maar dan van € 7,23 naar € 7,90. De prijzen voor de sortering AA 1-S zakten vorige week van € 9,05 naar € 7,40. Deze week zit dat op € 8,10 per kilo.

Constant productieniveau

Ondanks de voor de tijd van het jaar hoge temperaturen, verloopt de productie in de kas rustig. Er is sprake van een vrij constant productieniveau, omdat de zon zich niet laat zien en de temperaturen in de kas vrijwel hetzelfde zijn als buiten. Door de rustige groei is de kwaliteit uitstekend.

Buiten valt het effect van verwarmen, ondanks de relatief hoge temperaturen, tegen. Er is nog nauwelijks zon geweest en door de vele neerslag zijn de percelen zeer nat. Beide zijn nadelig voor het verhogen van de bodemtemperatuur.

Effect van stormen

Buiten is bovendien het effect van de afgelopen drie stormachtige weekenden terug te vinden. Sommige telers hebben ervoor gekozen drie keer op rij de folie van de minitunnels te verwijderen en weer terug te leggen. Daar werden deze week de eerste verwarmde asperges geoogst. Waar telers de folie hebben laten zitten, is die veelal kapot en/of eraf gewaaid. Door de aanhoudende sterke wind blijft het lastig en riskant om nieuwe folie aan te brengen.

Ook de zwartwit-folie is op plaatsen van de ruggen gewaaid. Terugleggen is lastig omdat de folie dwars over andere ruggen ligt en vaak ook nog door de wind in elkaar gedraaid wordt. In de regio Helden, waar veel met blaastunnels wordt gewerkt, zijn die tot op heden nog niet geplaatst. Logisch, gezien de wind- en regengevoeligheid, maar dat betekent ook dat het seizoen voor blaastunnels kort gaat worden.

Markttendens: Stijgende aanvoer, onzekere prijsvorming

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin