Doorgaan naar artikel

‘Aspergeseizoen verloopt met horten en stoten’

Bij Peter van der Heijden in Gemert verloopt het aspergeseizoen niet zonder tegenslagen. Na een lelijke val met de fiets zit hij sinds begin april met de voet in het gips. “Dat kwam logischerwijs erg ongelegen”, geeft de Brabander eind april aan.

Een voet in het gips is lastig en frustrerend. “Alleen, je doet er niets aan. Gelukkig krijgen we met wat extra handjes en inzet van de loonwerker toch alles rond gezet.” Van der Heijden heeft 9 hectare asperge. Het gaat hierbij om 2,5 hectare verwarmde teelt onder minitunnels en 6,5 hectare ‘reguliere’ teelt onder zwartwit-folie. “Normaal hebben we rond 1 maart altijd alle percelen klaar voor het nieuwe seizoen. Door de nattigheid hadden we dit jaar pas begin april alle bedden opgemaakt en folie gelegd.”

Verrast

Desondanks kon Van der Heijden al op 4 maart de eerste verwarmde asperge oogsten; een week of twee eerder dan normaal. “Omdat Pasen dit jaar vroeg viel, waren we wel iets eerder gaan verwarmen. Desondanks was ik verrast door de vroege oogst. Wellicht had dit te maken met de zachte winter, maar echt verklaren kan ik het niet.”

De reguliere teelt kwamen pas rond 20 april in productie. “In de week daarna kwam er even helemaal niets meer, door de kou en regen. Pas afgelopen weekend kwam de oogst echt op gang. Dat is zo’n twee weken later dan gebruikelijk; normaal zijn we medio april wel vol in productie.”

Roestvorming

De eerste asperge van de onverwarmde percelen had behoorlijk wat roest, geeft hij aan. “Dat is niet verwonderlijk, door het natte en koude voorjaar dat we achter de rug hebben. Het gaat dit seizoen echt met horten en stoten.”

De prijzen waren volgens Van der Heijden, die levert aan The Greenery en huisverkoop heeft, aanvankelijk prima. “Maar op dit moment – eind april – had ik als gevolg van de beperkte aanvoer eigenlijk een iets hogere prijs verwacht.”

Arbeidskrachten

Van der Heijden heeft voldoende mensen om de asperges te oogsten. “We hebben zo’n vijftien Poolse, Oekraïense en Nederlandse mensen aan het werk. De arbeidsvoorziening verloopt dit jaar vlot; dat is ook wel eens fijn.”

Auteur: Ank van Lier

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin