Doorgaan naar artikel

Markt: Prijsvorming spruitkool lijkt in beton gegoten

Spruitkool houdt al maanden achtereen haar stabiele prijsniveau vast, tussen 45 en 50 cent per kilo. Behoudens missers gaat dat hand in hand met nette producties, wel is er sprake van steeds meer slijtage.

Vanwege wat meer Engelse vraag veerde de prijs voor spruitkool rond Kerstmis tijdelijk op, sindsdien is het alweer gebeurd met die extra vraag. Dat wordt bevestigd door een handelsbron. Volgens hem is er momenteel geen sprake van extra handel naar het Verenigd Koninkrijk, die het gevolg zou zijn van een beroerde kwaliteit van Engelse spruiten na wateroverlast in de zomer en in het najaar. “We rijden nu geen extra auto’s naar Engeland.” Volgens deze bron loopt de reguliere afzet goed door bij relatief hoge producties, waardoor de markt mooi schoon blijft. Het huidige relatief warme weer doet daar blijkbaar niets aan af.

Forse slijtage

Het is overigens nog wel degelijk mogelijk dat zich buitenlandse kopers melden; onder invloed van het huidige natte weertype met aanhoudend hoge temperaturen gaat de gewasgroei gewoon door, maar staat de kwaliteit ook onder druk. Vooral de laatste week is de slijtage fors te noemen.

Paar centen onder vorig seizoen

De vlakke prijsvorming, en de productiecijfers tot nu toe, geven aanleiding tot bevredigende gewassaldo’s. “Ik denk dat men binnen de sector in het algemeen wel tevreden is”, oppert een teler over zijn collega’s. Een vergelijking met het vorige seizoen leert hem dat de gemiddelde kiloprijs toen een paar centen hoger lag dan tot op heden in het lopende seizoen. “We hebben de huidige omzetten ook wel nodig, want die vergelijking maakte ook duidelijk dat de teelt- en oogstkosten dit jaar hoger zijn dan vorig jaar. Gewasbescherming en arbeid zijn de snelst stijgende kostenposten.”

Vooralsnog lijkt het erop dat de winter ver weg blijft en het huidige weertype zich handhaaft. Dat is dus meer van hetzelfde, zou je kunnen zeggen. De verwachting is dat dit ook zo blijft ten aanzien van de prijsvorming.

Spruiten in de supermarkt

Albert Heijn rekent deze week € 1,19 voor 500 gram ongeschoonde verpakte spruiten. De geschoonde zijn in de bonus van € 1,69 voor € 1,39 voor 350 gram. Jumbo vraagt 99 cent voor 500 gram ongeschoonde spruiten. De geschoonde kosten € 1,68 voor 350 gram, maar de tweede zak van 350 gram is gratis. Bij de Plus loopt een actie voor 500 gram ongeschoonde spruiten van € 1,19 voor € 79 cent. Geschoonde spruiten kosten bij Plus € 1,69 voor 350 gram.

Prognose: voortzetting huidige prijsniveau

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin