Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs spruitkool blijft vlak

Spruiten in de B-maat willen niet boven de 55 cent per kilo uitkomen. Voor de A’s zit de prijs en paar cent hoger.

Het zijn niveaus die nu gelden, tijdens het staartje van het huidige seizoen, maar ook de voortzetting zijn van een al maanden aanhoudende stabiele prijstrend. “Ik heb nog nooit zo’n vlak jaar gehad”, vat een teler de prijsontwikkeling over het (bijna) afgelopen seizoen samen. “Zonder pieken en zonder dalen, alleen in augustus en september lag de prijs wat hoger.”

Geen extreme uischieters

Het uitblijven van extreme uitschieters duidt erop dat het aanbod en de vraag goed evenwicht waren. Voor degenen die een redelijke productie konden realiseren met kwalitatief goede spruiten, is dit ook gunstig geweest, resulterend in een redelijk tot goed jaar. Kanttekening hierbij is dat er links en rechts ook de nodige trammelant is geweest vanwege wateroverlast, droogte en trips.

Duitse supers

Die regelmaat in het prijsniveau en het uitblijven van een late prijsopleving gelden zelfs tot begin maart. Het aanbod neemt weliswaar af, maar dat geldt blijkbaar ook voor de vraag. Met name bij de Duitse retail zou de vraag naar Nederlandse spruiten wat steviger dan verwacht zijn afgenomen, onder invloed van het lenteachtige weer in februari. Nog een mogelijke reden voor de mindere Duitse vraag, aldus een handelaar, is dat door het afnemende aanbod de inkopers geen druk meer kunnen zetten op de prijs. “Dan haken ze makkelijk af. En blijkbaar zijn er voldoende alternatieve groente uit Zuid-Europa om de winkelschappen mee te vullen.”

Laatste spruiten

AH vraagt voor spruiten in flowpack € 2,18 per kilo. Voor spruiten in een netzak, door de supermarkt aangeduid als ‘buitenbeentjes’, vraagt ze (toch nog) € 1,99 per kilo. Jumbo: € 1,78 per kilo, (A/M-spruiten aangemerkt als ‘weeklaanbieding’). Kleine spruiten (D?) kosten € 3,18 per kilo. Plus heeft volgens haar website alleen nog geschoonde spruiten voor het niet geringe bedrag van € 5,40 per kilo.

Prognose: staartje van het huidige seizoen gaat door op huidige niveau.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin