Doorgaan naar artikel

Markt: Bloemkoolseizoen gierend uit de startblokken

Foto: Joep van der Pal premium

Foto: Joep van der Pal

Het bloemkoolseizoen 2019 verloopt tot nu toe zeer voorspoedig.

Sinds begin mei ligt het prijsniveau voor de zessen boven € 1,30 per stuk. Deze week valt voor het eerst een serieuze prijsdaling te noteren met prijzen die vandaag voor het eerst door de grens van een euro gaan. De verwachting is dat de volumes zeker zullen toenemen, maar in een hoeveelheid die de markt aankan.

Prijzen sorting X6

Voor sortering X6 zitten de prijzen bij REO Veiling, BelOrta en ZON fruit & vegetables vanaf 6 mei boven de € 1,30 per stuk. Bij REO Veiling zit het prijsniveau sindsdien boven € 1,40 met uitschieters tot € 1,97 op 10 mei en zelfs € 2,86 op 24 mei. Bij BelOrta zien we prijzen tussen € 1,38 en € 1,84; met eveneens uitschieters op 10 en 24 mei van € 2,26, respectievelijk € 2,59. ZON fruit & vegetables noteert prijzen tussen € 1,55 en € 1,92. Begin deze week is bij alle 3 de veilingen sprake van een lichte daling naar het nog altijd goede prijsniveau van € 1,12 tot € 1,26 gisteren, maar vandaag liggen de prijzen onder de euro.

Sortering X8

Sinds 13 mei zitten de prijzen voor de sortering X8 bij The Greenery boven een euro. Op 13 mei werd € 1,29 geklokt, tussen 24 en 31 mei lagen de prijzen tussen € 1,23 en € 1,49 per stuk. Op 3 juni zakte de prijs naar € 1,06. Daarmee zitten de prijzen voor deze sortering sinds half mei beduidend boven het niveau van de 2 voorgaande jaren.

Tijdelijke prijsdruk

De goede prijsvorming is te verklaren door het aanhoudende koele weer, waardoor de volumes tot aan deze week aan de lage kant waren. Bij veel telers begint het seizoen pas nu echt op gang te komen en dat zal resulteren in een duidelijke toename van de hoeveelheden. De verwachting is dat de prijzen daardoor tijdelijk wat onder druk zullen komen, maar dat de prijsvorming zich snel zal stabiliseren op een aanvaardbaar niveau, mede ook omdat er nog sprake is van vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de bloemkool was tot op heden goed en voor het overgrote deel in de sortering zessen. In het zuiden is het inmiddels opnieuw, of eigenlijk nog steeds, aan de droge kant en doen de beregeningshaspels weer hun werk. In Noord-Holland is er op veel plaatsen regelmatig in mooie hoeveelheden een buitje regen gevallen. Voor de weggroei van nieuwe plantingen was dat echter onvoldoende, maar wel voldoende om de gewassen goed aan de groei te houden. De insectendruk is begin juni nog zeer laag, maar daar zou met aanhoudend hogere temperaturen snel verandering in kunnen komen.

Prognose: grotere volumes, stabiele prijsvorming.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin