Doorgaan naar artikel

Markt: bloemkoolprijzen naar recordhoogte

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Deze week stijgen de prijzen van bloemkool in Nederland en België naar recordhoogte.

Weeromslag leidt tot normalisering

Dat het aanbod aan Duitse bloemkool schaars is, blijkt uit het feit dat telers maar moeizaam kunnen voldoen aan hun afgesproken leveringsprogramma’s met de retail, stelt AMI vast. Wanneer de aanvoer weer zal toenemen, is volgens het Duitse marktbureau moeilijk te voorspellen, maar de inschatting is dat vanaf midden week 39 de aanvoer uit de belangrijkste teeltgebieden weer zal toenemen. Daarbij gaat AMI ervan uit dat de voorspelde weersomslag van de komende dagen al snel leidt tot normalisering van de gewasgroei.

Bloemkool duur

In principe staat er in Duitsland voldoende bloemkool op het veld om in de loop van volgende week of de week erna weer aan de vraag te kunnen voldoen. In tussentijd wordt het tekort opgevangen met import van bloemkool uit met name Frankrijk. De schaarste maakt dat bloemkool in het winkelschap duur is. In week 36 betaalde de consument gemiddeld € 1,84 voor een bloemkool en in week 37 € 1,77.

Krapte aan bloemkool

Het BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) constateert eveneens een krapte aan bloemkool dat leidt tot hoge prijzen met vorige week zelf uitschieters op de groothandelsmarkt in Frankfurt van € 11,50 voor de zessen. Volgens het BLE wordt het tekort vooral aangevuld door bloemkool uit België. De kwaliteit van de Duitse bloemkool is goed, maar soms halen de kolen maar krap de vereiste omvang. In week 37 werd gemiddeld over de vijf Duitse groothandelsmarkten voor de zessen € 1,55 betaald en voor de achten € 1,34. Dat is hetzelfde prijsniveau dan de week ervoor en 60 cent hoger dan in week 33. Vorig jaar werd in week 37 voor de zessen € 1,05 betaald en voor de achten 77 cent.

Prijzen voor de klok

In Nederland en België vertonen de prijzen deze week een verder opgaande lijn. Voor de zessen werd op ZON fruit & vegetables gisteren € 2,10 geklokt, op REO Veiling € 2,53 en bij BelOrta € 2,69.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin