Doorgaan naar artikel

Markt: Asperge in rustig vaarwater

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Dit seizoen is de prijsvorming van asperge in mei beduidend beter dan in 2018.

In 2017 werden tot half mei hogere prijzen genoteerd, daarna ging de prijsvorming behoorlijk onderuit om pas rond half juni te herstellen. Van een prijsdip is dit seizoen geen sprake en de verwachting is ook niet dat deze nog komt. De huidige prijsvorming is niet overdreven goed, maar ligt wel op een aanvaardbaar niveau.

Prijs bij The Greenery vrij stabiel

In de week na Pasen zakte het prijsniveau van asperge licht, maar sinds begin mei schommelt het prijsniveau bij The Greenery voor de sortering AA X-Wit tussen € 4,35 op 10 mei en € 5,50 op 22 mei. De tendens over mei is bij The Greenery een schommelende, maar vrij stabiele prijsvorming.

Bij ZON fruit & vegetables zit de prijsvorming voor de sortering AA Extra Wit in mei tussen € 4,38 op 2 mei en € 5,85 op 20 mei. De tendens over mei is een schommelende, maar licht oplopende prijsvorming. Begin deze week zakt de prijs echter weer enigszins naar € 4,62 op 22 mei.

Duitse aspergemarkt in evenwicht

Op de Duitse groothandelsmarkten domineren Duitse asperges. Aanvullend worden volgens het BLE (Bundesanstallt für Landwirtschaft und Ernährung) Nederlandse, Poolse en Griekse asperges verhandeld. Ondanks de wat tegenvallende producties is de markt in evenwicht omdat ook de vraag in eerste instantie wat afnam. Toch stond de prijsvorming in loop van vorige week enigszins onder druk, omdat handelaren hun voorraden probeerden te slijten. Eind vorige week trok de vraag weer wat aan en steeg ook het aanbod door de wat hogere temperaturen. Daardoor herstelde de prijsvorming.

Duitse groothandelsprijzen

In week 20 werd op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld € 5,10 per kilo betaald voor Duitse witte asperges, een week eerder was dat € 5,40. Voor Nederlandse witte asperges zakte de gemiddelde prijs van € 5,89 in week 19 naar € 5,61 in week 20. Poolse en zeker Griekse asperges worden (veel) minder betaald.

Lagere productie door koel weer

Als minpunt van dit seizoen geldt zeker voor de traditionele teelt onder zwart-wit folie dat de producties door het aanhoudende koele weer achterblijven. Dat wordt enigszins gecompenseerd door de prijsvorming, maar leidt ook tot mokkende arbeidskrachten als zij per kilo betaald worden en zij de kilo’s maar moeilijk bij elkaar gestoken krijgen. Dat speelt natuurlijk niet als per uur betaald wordt. Bij menig teler is het echter een mix en dan is het toch de kunst dat het personeel een behoorlijke beloning ontvangt voor bewezen diensten.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn rekent deze week € 3,69 voor 500 gram verpakte asperge (€ 7,38 per kilo). Geschilde kosten € 5,49 voor 400 gram (€ 13,73 per kilo). Jumbo vraagt exact dezelfde prijzen. Bij Plus kost een bussel van 500 gram € 4,99 (€ 9,98 per kilo) en verpakte geschilde € 5,49 per 400 gram. Jan Linders verkoopt losse asperge voor € 11,98 per kilo en verpakte geschilde eveneens voor € 5,49 per 400 gram.

Prognose: licht stijgende aanvoer, stabiele prijsvorming

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin