Doorgaan naar artikel

‘Makkelijker tomatenras op maat’

Met het compleet in kaart gebrachte tomatengenoom kunnen zaadveredelaars makkelijker aan de wensenlijstjes van telers, handel en retail voldoen. Dat zegt Rijk Zwaan-directeur Kees Reinink.

Rijk Zwaan is net als diverse andere zaadbedrijven industrieel deelnemer in het Nederlandse “Centre for BioSystems Genomics” onderzoeksprogramma, dat actief meegewerkt heeft aan het in kaart brengen van het volledige tomatengenoom. “We hebben daardoor de gegevens al ongeveer een jaar in huis”, zegt Reinink, binnen de directie van Rijk Zwaan verantwoordelijk voor onderzoek en veredeling. “En we hebben er dus ook al mee kunnen werken.”

Voorheen was het vinden van het stukje DNA dat ervoor zorgt dat een tomatenras een gewenste eigenschap heeft vaak een kwestie van zoeken naar een speld in een hooiberg. Omdat nu de hooiberg zo goed als volledig in kaart is gebracht en er dus precies op de goede plek gezocht kan worden, gaat het veredelen op een bepaalde eigenschap niet meer stapje voor stapje, maar met veel grotere stappen.

Volgens Reinink kunnen er nog wel verbeteringen van de kaart van het tomatengenoom volgen. “Zoals de techniek nu werkt, wordt de genoomsequentie van een gewas vastgesteld door de basenvolgorde van veel relatief korte stukjes DNA te bepalen. Vervolgens wordt met computeranalyses geprobeerd die korte stukjes aan elkaar te passen tot een volledig genoom. Een soort super puzzel met miljoenen stukjes. Dat gaat meestal goed, maar soms merk je als je met de sequentie werkt dat er een stukje verkeerd is geplaatst.” Van de genomen die we hebben, zoals de komkommer, meloen en nu dus de tomaat, komt daarom bijna elk jaar wel weer een update. Met nieuwe apparaten en technieken komen we steeds dichter bij de ideale uitkomst, waarin we van alle chromosomen van een gewas van links tot rechts alle basenparen in de juiste volgorde kennen, zonder gaten of puzzelstukjes op de verkeerde plek.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin