Doorgaan naar artikel

Open dagen Rijk Zwaan tot en met 2 juli

Groentenveredelingsbedrijf Rijk Zwaan houdt de komende drie weken zijn jaarlijkse vollegrond-demodagen op haar vestiging in Fijnaart. De nieuwe kas van het bedrijf met een demo met slarassen op hydroteelt is deze week nog te bezoeken.

De demodagen in het voorjaar worden gehouden na een gedwongen pauze in 2020. De demo-opzet in de vollegrond geeft net als in vorige edities een overzicht van het assortiment kool, bladgewassen en knol- en bleekselderij van RZ. In enkele gewassen zijn ook de gevolgen van het koude voorjaar te zien, vooral in de vorm van schot.

Bladgewassen

Rijk Zwaan zet nadrukkelijk in op slatypes die in hoge dichtheid worden gezaaid, geplant en geteeld, in de vollegrond en in de hydroteelt. Op het demoveld wordt daarvoor een plantdichtheid aangehouden van 30 planten per vierkante meter. Het getoonde hogedichtheidassortiment bestaat uit Salanova-types met diep ingesneden blad, en uit multileaf-types met veel kleine blaadjes. Beide zijn geschikt voor de mechanische oogst. Daarbij is belangrijk dat de tijd tussen oogst en verdere verwerking zo kort mogelijk is om kwaliteitsverlies te voorkomen, benadrukt democoördinator bij Rijk Zwaan Arno van Oers. Een nieuw zomertype ijsbergsla met Knox-eigenschappen is 45-IC 1424 RZ. Het is een middelgroot type, voor de productie van tien bollen in een bak. Sterk op rand (en uiteraard op schot).

Knox

In verband met dit laatste aspect wijst Van Oers erop dat vrijwel alle slarassen in het dichtheid-assortiment beschikken over Knox. Deze eigenschap remt de verkleuring van breuk- en van snijvlakken na verwerking in de snijderij. Aanvankelijk was ‘Knox’ alleen aanwezig in slagewassen die primair geschikt waren voor verwerking nu blijkt dat de eigenschap ook een voordeel is in rassen voor de verse markt. De eigenschap draagt bij aan een langer aanhoudend goede uitstraling van het product in het winkelschap.

Nog een highlight de Crunchy Lettuce lijn, dit zijn kleinere groene slatypen met de zoetheid van romaine sla en de bite van ijsbergsla, Ze kunnen vermarkt worden als snack en wrap

Cabbisi label

De Crunchy Lettuce-types zijn ook goed te combineren met de mini-spitskool Piccolima. Deze kool is knapperig en zoet, aldus Van Oers, en is het eerste type van een lijn saladekool die Rijk Zwaan uitbrengt onder het Cabbisi-label. Bij bloemkool ligt de nadruk op kleur, met Vitaverde RZ, de romanesco Puntoverde (beide groen) en Lavender (paars). Veel nieuwe rassen zijn er in het bladgewassen segment: babyleaf sla, rucola, andijvie en veldsla.


Tekst gaat verder onder de foto

mini-spitskool Piccolima

mini-spitskool Piccolima

Spinazie

De cropcoördinator voor spinazie bij Rijk Zwaan, Wim in ’t Groen, geeft aan dat de nieuwste spinazierassen over de laatst benoemde resistenties voor valse meeldauw beschikken. De bescherming betreft de fysio’s 1 tot en met 19, hiervan zijn de fysio’s 18 en 19 als laatste benoemd. Voor Europa is fysio 18 van belang, fysio 19 is alleen actief in de VS.

Een wereldwijd oprukkende probleemschimmel is Stemphylium Versicarium, een infectie manifesteert zich onder andere met bladvlekken. Spinazieras 51-SL370 RZ is HR Pe:1-19 en resistent tegen de genoemde Stemphylium-variant.

Nog een aspect is het verbod vanaf 1 juni 2021 in de EU (en in het VK) op het gebruik van metalaxyl in alle onbedekte groententeelten. Consequentie hiervan is dat grondgebonden ziekten meer kans krijgen zich te ontwikkelen.

Metalaxyl

Het metalaxylverbod heeft ook betrekking op spinazie. Het betekent dat Rijk Zwaan al het spinaziezaad -als standaard- niet ontsmet uitlevert, aldus specialist In ’t Groen. Volgens hem is het niet mogelijk om een hoog resistentiebniveau tegen bodemziekten als Pythium in te bouwen, wel is er de keus voor spinazierassen die goed opgewassen zijn tegen veel voorkomende bodemziekten. Dit betreft rassen als Platypus, Sunangel en Cugoe voor de zomer. Ze zijn alle op het demoveld te zien.
Tekst gaat verder onder de foto‘s

  • Ras Sunangel, 'met blad zoals je dat wil zien' aldus specialist wim in 't Groen.

    Ras Sunangel, ‘met blad zoals je dat wil zien’ aldus specialist wim in ’t Groen.

  • Salanova multileaf

    Salanova multileaf

  • Salanova, ingesneden groen type

    Salanova, ingesneden groen type

Hydroteelt

Rijk Zwaan heeft recent in Dinteloord (13 kilometer van Fijnaart) een kas van 9,5 hectare gebouwd, onder andere voor teelten op water (hydroteelt). Hier liggen circa 50 slarassen. Een onderdeel hiervan de hoge dichtheid Salanova Teenleaf rassen en in verschillende groeistadia. Deze losbladige slatypes voor de verwerkingsindustrie zijn prima mechanisch oogstbaar. Verder liggen hier nieuwe Salatrio-combinaties.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin