Doorgaan naar artikel

Rassenproef ijsbergsla: bolrot maakt het verschil

De rassenproef met de late herfstteelt van ijsbergsla op het proefstation voor de Groententeelt in Sint Katelijne Waver werd gedomineerd door bolrot. Van de 7 rassen bleven Ice Safe, LS 17510 en Merlinas overeind. De herfstproef maakte deel uit van 3 rassenproeven.

De zomerteelt werd op 7 juni geoogst, gevolgd door 2 herfstproeven met de oogst op 27 september (planting 31 juli) en 4 oktober (planting 7 augustus).

Het percentage bolrot in de laatste planting was met 10% het laagst bij Merlinas (Rijk Zwaan), gevolgd door Ice Wave (Syngenta, 15%) en LS 17510 (Syngenta, 20%). Van deze 3 gaven Ice Wave en LS 17510 in deze planting de mooiste bolkwaliteit, meldt het proefverslag in de laatste uitgave van ‘Proeftuinnieuws’. De overige rassen, – Ice Circle (Syngenta), Skindel (Nunhems), Times (Bejo), en 45-135 RZ (Rijk Zwaan – kwamen in in de late teelt uit de bus met bolrotpercentages van 40 tot 63%.

Rassen

Ice Circle:

  • In de zomer- en eerste herfstteelt de mooiste, vaste bollen, met een hoog oogstpercentage en goede sortering. Groot snijvlak.

Ice Wave:

  • grote vaste bollen die in de proef gevoelig bleken voor barsten, maar sterk tegen smet en bolrot. Het gewicht en de maatsortering zijn goed, met een zeer hoog oogstpercentage.

LS 17510:

  • zeer grote, mooie bollen, hoog stuksgewicht, en oogstpercentage, mooie maatsortering, groot snijvlak, weinig smet, lijkt sterk tegen bolrot.

Merlinas:

  • grote bollen, klein snijvlak, weinig schotaanleg, sterk tegen bolrot, goed oogstgewicht, gunstige sortering, hoog oogstpercentage.

Skindel:

  • vrij grote, redelijk gevormde bollen, vrij veel schotaanleg, veel bolrot.

Times:

  • in de proef veel smet en bolrot, wat meer schotaanleg, kleine bollen, minder mooi gevormd

45-135 RZ:

  • uniform, sterk tegen smet, vrij sterk tegen bolrot (maar vrij veel wegval in de laatste teelt), grote mooie bollen, vrij klein snijvlak, goed gewicht, vrij gunstige maatsortering.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin