Leve(n) lang leren

24-06-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Barendse
Léon Barendse paprikateler
Foto: ANP
Foto: ANP

Het einde van het schooljaar is in zicht. Kinderen hebben examen gedaan of zijn bezig aan de laatste loodjes.

Dit jaar doet een zoon van ons ook examen. Hij gaat daarna studeren. Het is mooi om te zien hoe de jeugd leert en zich ontwikkelt, op welk niveau dan ook. De meeste kinderen denken dat ze na hun opleiding klaar zijn met leren en alleen nog maar hoeven te werken. Ik laat ze maar in die waan, dan hebben ze tenminste een (eind)doel. Maar gelukkig is het niet zo. Als ze gaan werken, gaan ze weer andere dingen leren en dat houdt eigenlijk nooit op.

Tijdelijke leraren

Ik heb laatste tijd ook genoeg geleerd (of misschien wel nooit genoeg). Soms moet er iets misgaan of moet je iets ervaren. Privé of in het werk gaat het ook niet altijd vanzelf en leer je ook wel eens kwaadschiks. Fijn is het dan ook als er mensen zijn die je erbij helpen. Mijn dankbaarheid is groot voor deze tijdelijke leraren. Familie, kennissen en collega’s binnen en buiten het bedrijf.

Scholing

Ik zie dan ook graag dat mijn medewerkers zich ontwikkelen. Stuur ze graag terug naar school of we doen intern een opleiding. Scholing moet er voor zorgen dat ze beter in staat zijn hun werk te doen. Morgen, maar ook in de toekomst. Het houdt je flexibel en je kan je beter aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Dus je bent nooit te oud om te leren. Gelukkig is leren leuker als de kennis je leven of je werk makkelijker of beter maakt. Met een doel voor ogen is het ook makkelijker kennis tot je te nemen. Dat voordeel hebben wij meestal ten opzichte van de jeugd. Ik denk dat ik zelf maar weer eens een studie ga oppakken. Gaat de vlag voor mij ook nog een keer in de mast.

Meer over


Beheer