Doorgaan naar artikel

‘Laatste rondje toppen zodat er geen takken breken’

'De productie komt dit jaar veel regelmatiger' premium

'De productie komt dit jaar veel regelmatiger'

Het paprikagewas bij Kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland staat er goed bij, ondanks warme weersomstandigheden. Kevin Kleyweg: “We zitten hier langs de kust. Dat geeft net genoeg effect. Ook met die paar warme nachten konden we nog net de 19 of 19,5 graden aantikken.”

In week 37 mochten de planten voor het laatst zetten. Hij is positief over de behoorlijke hoeveelheid zetting die het gewas gehad heeft. “Al is het geen massale zetting meer. Maar dat is altijd zo aan het eind van het jaar. ” Er hangt een redelijk laatste zetsel aan. Met ongeveer 6 stuks van 70 gram zou er nog ruim 2 kilo per vierkante meter vanaf moeten kunnen komen als het weer mee blijft werken.

Laatste zetting

In week 36 en 37 is de kop uit de plant gehaald, om de laatste zetting te stimuleren. “Er wordt wisselend over gedacht over het effect dat dit heeft, maar wij hebben het gevoel dat de zetting een paar dagen na het koppen toch makkelijker gaat.”

In week 39 wordt nog een laatste keer een rondje getopt en ingedraaid, en wordt de rest weggetopt. “Ik ben bang dat het anders toch naar beneden valt. Ik wil niet dat er takken afbreken waar bijvoorbeeld nog drie vruchten bovenin hangen. Dat zou zonde zijn.”

De kwaliteit van de geoogste vruchten is ietsje minder. “Bij Maranello heb je nu makkelijker een scheve vrucht erbij, of een vrucht die terug zet.” Van verbranding hebben de paprika’s geen last, ondanks het mooie weer. “De zon heeft nu niet zo veel kracht meer. Tijdens die warme dagen had je maximaal 600 Watt instraling.”

Voornacht omhoog gehaald

Na een voornacht van 17 graden Celsius om de laatste zetting te bevorderen, is die weer omhoog gehaald naar 18 graden om eind week 38 naar 19 graden Celsius te gaan. Ook de krap op de stooklijn staande ventilatie is weer omgezet naar meer knijpen en temperatuur zoeken. “Nu de vruchten er eenmaal aan zitten, is het gas geven en gang maken om ze eraf te krijgen. Met nog 6 of 6,5 week te gaan is dat krap zat.”

Na de voornacht van 19 graden Celsius wordt de nanacht opgebouwd richting 22 graden, wat rond 7.00 uur wordt bereikt. Vanaf 9.00 uur tot 11.00 uur wordt de luchtlijn verder omhoog gebracht naar 24 graden. Van 13.00 uur tot 15.00 uur wordt die opgebouwd naar 26 graden, om dan om 19.30 uur weer terug te gaan naar de voornacht die rond 21.00 uur wordt bereikt.

Voldoende interen

Met het voor de tijd van het jaar warme weer vraagt het gewas nog aardig wat water, al wordt het met de korter wordende dagen wel minder. “En het ziet er wel mooi uit, maar het lijkt niet op een echte zomerdag.” Het gewas krijgt nog gewoon op instraling water. “Wel geven we de eerste en de laatste beurt wat minder. We proberen 6 tot 7% in te teren ’s nachts.”

Bemisia

Ziektes en plagen zijn allemaal onder controle. “Al zitten er op drie plekken wel een soort haardjes van Bemisia wittevlieg. Dat blijft vervelend. We hebben daar wat gele linten erbij gespannen.”

Bekijk meer

Delen

Image
Kevin Kleyweg

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin