Komkommertijd

22-07-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Veldman
Petra Veldman marketingmanager
Foto: ANP
Foto: ANP

Het woord wordt nogal vaak gebezigd in de zomer en wijst naar een slappe tijd waarin weinig opzienbarende dingen gebeuren. Maar waarom komkommertijd?

Courgettetijd had ook gekund en, niet dat ik mij miskend voel, maar in een ver verleden waren ook tomaten typische zomervruchten.

De historica in mij gaat terug tot in 1700 en leert dat het oorspronkelijk een schertsterm was die de penibele toestand van de Londense kleermakers beschrijft. In de zomermaanden verliet de adel namelijk de stad om een landgoed op het platteland te betrekken. Hiermee zagen de kleermakers een groot deel van hun klandizie voor maanden verdwijnen met een serieuze dip in hun omzetcijfers als gevolg. De broekriem moest worden aangetrokken, vlees werd van het menu geschrapt en u raadt het al, vervangen door komkommers.

Je vraagt je wel af waarom ze die crisisperiode jaar na jaar lijdzaam ondergingen. Ze zouden hun businessmodel ook wat hebben kunnen aanpassen. Met een introductie van wat hippe ‘holiday wear’ had de 18de eeuw er wellicht helemaal anders uitgezien.

Orde op zaken stellen

Slappe tijd kan heel nuttig zijn voor een bedrijf. Wanneer het operationele op een wat lager pitje kan en de AGF-handel weinig noemenswaardige stuiptrekkingen vertoont, is het moment gekomen om orde op zaken te stellen, toekomstplannen te toetsen op hun realiteitswaarde en gesprekken te voeren met interessante partijen, om proactief in te spelen op de uitdagingen van de toekomst. Dat hebben we hier de laatste weken volop gedaan, maar voor je het weet schiet er niets meer over van die rustige tijd. Bijna in elke taal is er een woord dat zomerrust omschrijft en daarmee ook het belang ervan aangeeft.

Blij zijn we in ieder geval met al die komkommers … Ze zijn heerlijk en ik heb nog heel wat schijfjes nodig om de wallen onder mijn ogen weer weg te werken na een intensief werkjaar. Lang leve de komkommertijd!

Fijne zomer iedereen.

Meer over


Beheer