Doorgaan naar artikel

Komkommertelers clusteren onderzoeksvraag

Belichting is een van de innovatiethema's. - foto: Peter Visser

Belichting is een van de innovatiethema's. - foto: Peter Visser

Een derde tot de helft van het komkommerareaal gaat meedoen met onderzoekscluster van Innoveins.

Dat stelt clustermanager Gerard Koolen. De telers die al de intentieverklaring hebben ondertekend zijn goed voor 135 hectare. De deelnemers aan het komkommercluster van Innoveins investeren vier jaar lang mee aan het onderzoek op het gebied van robotica, licht, teeltsystemen, gewasbescherming en waterzuivering.

“Het is voor elke teler een individuele bedrijfsmatige investering”, benadrukt Koolen. Deelname staat los van lidmaatschap van LTO of van een telersvereniging. Naar hun eigen interesse kunnen de telers aanhaken bij de themagroepen die zich met de verschillende onderzoeksthema’s gaan bezighouden.

‘Geen regionale aangelegenheid’

Het zijn volgens Pim Deuling van Innoveins de telers zelf die bepalen met welke partijen in de markt de diverse innovatiethema’s worden opgepakt. “Dat kunnen partijen uit heel Nederland of zelfs daarbuiten zijn. Dit cluster is zeker geen regionale aangelegenheid.” Ook de telers komen uit alle windstreken.

Het komkommercluster is een van acht onderzoeksclusters van het op Brightlands Campus Greenport Venlo gevestigde bedrijf. Ook voor onder meer indoor farming, bodemkwaliteit, automated guided vehicles en zaadtechnologie worden ontwikkelprogramma’s uitgestippeld ‘op het kruispunt van plant en techniek’.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin