Doorgaan naar artikel

Kom maar op met die Nederlandse paprika

Image premium

Kwaliteitsproblemen met Israëlische paprika’s doen uitzien naar het omschakelmoment. Ook vanwege de wisselende herkomsten. Voor komkommers zou het al bijna kunnen.

Deze week zag ik flinke partijen Israëlische paprika’s, die allemaal over de band gingen om te worden kleinverpakt. Daar werden we niet echt vrolijk van. In veel dozen kwamen een of enkele rotte vruchten voor maar ook smet-stelen waren geen uitzondering. Met veel knip en plakwerk werd uiteindelijk wel een acceptabele kwaliteit verkregen, zodat het resultaat voldoende was. Het is dus weer wachten op onze Nederlandse paprika. Overigens zag ik wel puntpaprika’s en een soort van grote groene pepers uit Marokko, die er mochten zijn.

Tomaten zag ik van Nederlandse bodem maar ook van Israëlische en Marokkaanse oorsprong. De Nederlandse wonnen het daarbij door glans waarbij de Marokkaanse een goede tweede waren maar de Israëlische ook een voldoende scoorden. De laatste herkomst vertoonde soms enige vervuiling. Nederlandse gele cherry tomaatjes presenteerden zich slecht door bruine breukvlakjes op de plaats waar de steeltjes zaten. Ze oogden als een oude partij uit opslag maar bleken bij navraag pas de dag ervoor te zijn geoogst.

Komkommers waren van prima kwaliteit, zowel de Spaanse maar vooral ook de Nederlandse. Prachtige groene kleur en een verse uitstraling. Hier kunnen de supermarkten gerust op overschakelen.

Doordat er zoveel product is van vele herkomsten, is het bij het verpakken belangrijk om deze goed uit elkaar te houden. Het KCB heeft deze en de aankomende tijd dan ook veel aandacht voor de aanduidingen en de tracering van de herkomsten van de gereedstaande partijen. Wees daar nauwkeurig in want verwisseling van herkomst op het label kan grote gevolgen hebben.

Delen

Image
Peter Damen

hoofd kwaliteitsinspectie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin