Doorgaan naar artikel

Koel weer duwt bloemkoolprijs voorzichtig omhoog

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Zo goed als het dit voorjaar is gelopen met winterbloemkool, zo belabberd liep het de afgelopen weken voor potbloemkool. Dat geldt zowel voor de kwaliteit als voor de prijs. Inmiddels trekt de prijs weer wat aan.

De plotselinge omslag naar extreem warm weer in de tweede helft van mei zorgde ervoor dat de potbloemkool in hoog tempo en massaal afrijpte. Dat leverde niet alleen een niet direct weg te werken groot aanbod op, maar zette ook de kwaliteit onder druk. Dat temperde het enthousiasme op de markt behoorlijk, voor de veilingklok uitmondde in stuksprijzen van rond de 30 cent en in de handel voor prijzen rond 50 cent. De afwezigheid van winkelacties om de verkoop op te vijzelen, werkte ook niet mee.

Goed saldo winterbloemkool

Groter kan het contrast met winterbloemkool niet zijn: deze kool kon worden gesneden op een moment dat de aanvoer vanuit Spanje afnam en was van een dusdanig goede kwaliteit die het voor de handel aantrekkelijk was om met deze kool de markt op te gaan. De middenprijs van 85 à 90 cent was bovendien concurrerend genoeg om buitenlands aanbod buiten de deur te houden. Voor de producent was het gunstig dat de oogstpercentages gemiddeld genomen hoog waren, resulterend in een goede saldo voor winterbloemkool.

Hausse voorbij

Door koeler weer is de hausse van de afgelopen weken nu gedoofd, met de kanttekening dat de temperatuur aanstaande weekend weer even oploopt. Verwacht wordt dat het van het oogstpatroon tot nu toe gaat leiden tot een dip in de aanvoer. De 5 en 6 centimeter-potten zijn zowat gelijk rijp, daarna zal de aanvoer rustig blijven totdat de kluitplanten. Dat geeft ruimte voor prijsherstel.

Verwachting: aantrekkende prijsvorming

Bekijk meer prijzen voor bloemkool

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin