Doorgaan naar artikel

Klimt bloemkool nog uit het dal?

Image premium

In de week van 15 september ging de prijs van bloemkool volledig onderuit. Niet vreemd, want de aanvoer steeg in die week explosief.

Dat had alles te maken met de weersinvloeden van de weken daarvoor, waardoor diverse plantingen met hun oogst bij elkaar liepen. Sindsdien is de markt niet meer hersteld en praten we sinds eind september over prijzen beneden de 20 cent per kool.

De verwachting is dat de hausse in de aanvoer nog een weekje zal aanhouden. Ook in deze week zijn er nog percelen gefreesd, omdat de productie qua oogstcapaciteit niet bij te benen viel. Anderzijds wordt er ook al geoogst in rassen die pas voor 20 oktober op de rol stonden.

De vraag is of de marktsituatie nog enigszins stabiel wordt en of de verlaagde aanvoer van Nederlands product de Nederlandse telers qua prijsvorming nog in de kaart kan spelen. Immers, Frankrijk en Spanje liggen op de loer, want supermarkten willen verzekerd zijn van aanvoer, maar volgens kenners is het nog onduidelijk wanneer daar de productie goed los komt.

Al met al is het een bloemkoolseizoen geweest met lange pieken en lange dalen en zullen er per bedrijf grote verschillen zijn in de behaalde middenprijzen en oogstpercentages. Of het staartje van het seizoen, dat naar verwachting tot half of eind november zal duren, daar nog enige verbetering in kan brengen, zal van bedrijf tot bedrijf verschillen. “Telers die contracten hebben voor 50 cent per kool, zijn in de huidige situatie goed af, maar waren dat eerder niet. Plus wat ze te veel hebben, moeten ze ook tegen 15 cent afzetten op de vrije markt. Dat verhoogt dan daar weer de aanvoer. Kortom, het bijt aan alle kanten”, stelt een adviseur.

Prognose: minder Nederlandse aanvoer en ongewisse prijzen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin