Kasjmirse fruittelers hun leven niet zeker

31-10-2019 | Laatste update op 24-08 | |
Foto: AFP/ANP
Foto: AFP/ANP

Fruit telen in Nederland geeft wel eens kopzorgen. Maar in de Indiase deelstaat Kasjmir hebben telers het nog wat moeilijker.

De provincie Kasjmir is al sinds het vertrek van de Britten en de opdeling van Brits India in de republieken Pakistan en India een brandhaard. Het viel toe aan India, maar gezien de moslimmeerderheid vindt Pakistan dat de grens toentertijd verkeerd is getrokken.

De noordelijke provincie is óók de Betuwe of het Süd Tirol of de Haspengouw van India. Driekwart van de appels die in de rest van India wordt gegeten, is geteeld in Kasjmir. Dit jaar is die statistiek echter in bloed gedrenkt. Er zijn namelijk al diverse fruittelers in hun vrachtwagens op weg van Kasjmir naar de rest van India doodgeschoten door opstandige Kasjmirse moslimstrijders.

Lees verder onder de foto

Het transport gebeurt in de karakteristieke kleurige Indiase trucks. - foto: AFP/ANP

Het transport gebeurt in de karakteristieke kleurige Indiase trucks. – foto: AFP/ANP

Heulen met de vijand

Deze opstandelingen stellen zich te weer tegen het terugdraaien van de autonomie van deze provincie door de centrale Indiase overheid. Premier Modi zou de provincie zelfs willen ‘hindoeïseren’. De appeltelers die hun producten aan hindoeïstisch India willen verkopen, zoals ze al sinds mensenheugenis zonder problemen konden doen, worden nu door de opstandelingen gezien als verraders die heulen met de vijand.

De appel wordt hiermee inzet van een religieus-politiek conflict. Toch nog even wat anders dan nachtvorst of hagel of schade door pikkende pimpelmezen. Vanuit vredig Nederland voelen we met onze Kasjmirse collega’s mee.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer