Doorgaan naar artikel

Kans tuinbouw Indonesië maar met drempels

De Nederlandse tuinbouw kan bijdragen aan de ontwikkeling van de tuinbouw in Indonesië, maar er liggen belangrijke beperkingen voor investeringen in dat land.

Dat stelt de Nederlandse landbouwvertegenwoordiger Jean Rummenie in de uitgave Buitenland Berichten van het ministerie van ELI.

Sinds 2010 geldt in Indonesië wetgeving dat buitenlandse bedrijven een belang in lokale bedrijven mogen opbouwen van maximaal 30 procent. Mogelijk komt hier in de toekomst versoepeling tot stand, stelt Rummenie. Nederlandse bedrijven als strawberindo Lestari hopen daarop. Ook kent het land nog een beperkte bescherming van kwekersrecht omdat Indonesië geen internationale afspraken hierover ondertekende.

Volgens Rummenie liggen er weldegelijk kansen voor levering van kennis, technologie en uitgangsmateriaal. De Indonesische overheid wil het consumptiepatroon wijzigen en meer groente toevoegen aan de rijstgerelateerde eetpatronen. Ook kan het land makkelijk in de eigen behoefte voorzien, maar wordt nu nog veel geïmporteerd.

Rijk Zwaan stimuleert de paprikateelt in Indonesië. Product development manager Jos van der Knaap: “Ondersteuning geven na verkoop, in plaats van alleen maar verkopen, is cruciaal in de Indonesische tuinbouwsector. Daar kweek je loyale tuinders mee.” Ook teler Geert de Weet, actief in de Indonesische frambozenteelt heeft een tip voor Nederlandse partijen. “Als je overweegt zaken te doen in Indonesië is een goede kennis van de lokale situatie onontbeerlijk. Vaak spreek je dan over een Indonesische partner.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin