Doorgaan naar artikel

Innovatiecentrum in kas met zonnecelglas

Ondertekening van het akkoord.  Foto: Provincie Limburg

Ondertekening van het akkoord. Foto: Provincie Limburg

De provincie Limburg en drie jonge technologiebedrijven zijn in hoofdlijnen akkoord over de bouw van een twee hectare groot tuinbouwresearch & developmentlab.

Bij de presentatie van de plannen vrijdag 10 maart bleek dat de bedrijven technieken ontwikkelen op gebied van robotisering en energieproductie door zonnecellen in de kassen. Ook komen er proeven met gefilterd licht, waarbij de gewassen met minder water en nutriënten toe kunnen. Die teelt zou elektriciteit op moeten leveren.

Versnellingsagenda

Voor Limburg is dit onderdeel van de Versnellingsagenda tuinbouw. Voor de bedrijven Botany, Blue Engineering en Bluehub is dit een samenwerking die openstaat voor nog meer (startups) technologiebedrijven in de te bouwen dubbele kas van 1,4 hectare. Verder komen er in de kassen nog hallen voor technisch onderzoek en experimenten, evenals werkplekken voor instructies en bijeenkomsten. Het is een versterking van de Brightlands Campus Greenport, stelt de Limburgse gedeputeerde tuinbouw Hubert Mackus. Hoeveel geld de provincie bijlegt, kan hij nog niet zeggen. De bouw op het voormalige Floriadeterrein kost in totaal € 18,5 miljoen.

Niet alleen indoorteelt

Botany is een privaat onderzoeksinstituut in de professionele tuinbouw uit Meterik. Eigenaren Geert Jeucken en Peter Korsten zijn eveneens initiatiefnemers achter het reeds op Brightlands Campus Greenport Venlo gevestigde expertisecentrum voor cityfarming: Brightbox. Het nieuwe tuinbouwresearchlab is niet speciaal gericht op cityfarming. Mackus: Hier gaan de tuinders in Limburg veel plezier aan beleven. Dit hadden we nog niet in Limburg.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin