‘Ik ga verder als trendwatcher’

15-04-2018 | Laatste update op 06-10 | |
Nooijen
Jolanda Nooijen vollegrondsondernemer
Foto: ANP
Foto: ANP

Met zwarte bril, boblijntje, hakken en veel met mijn armen bewegend, ga ik vertellen hoe de toekomst eruit ziet.

Ik ga mijn haar zwart kleuren en koop zo’n intellectuele bril met zwart montuur waar je neus groter van wordt en je ogen altijd boos kijken. Misschien word ik dan wel voor vol aangezien door sommige organisaties. Waarom denken die mensen altijd dat ik zo’n achterlijke boerentrien ben? Waarom kijken die nooit verder dan hun neus lang is?

Ambtenaren

Nu weer met het huisvesten van buitenlandse werknemers. Dat mag niet omdat we onvoldoende parkeerplekken hebben. “Nee mevrouw Nooijen, het bestemmingsplan laat niet toe dat er voor in de tuin wordt geparkeerd.” Binnen 20 minuten stuur ik hem een lijst met 29 huizen met parkeerplekken vóór in de tuin, zelfs tegenover het huis waar ik mijn mensen huisvest. Na een uur bel ik op: de behandelende ambtenaar is vader geworden en daarom voorlopig afwezig.

‘De stropdassen gaan ons voedselsysteem vernieuwen, want wij boeren doen het verkeerd’

Wel is eindelijk mijn vergunning verstrekt voor een uitrit, en moet ik aan de gemeente een godsvermogen betalen voor het verplaatsen van 3 bomen. Binnen 3 jaar wordt de weg een kilometer verderop verbreed, dan worden ruim 30 bomen gerooid. Zou de gemeente dan ook betalen?

Intussen zet Brabant groots in met het project We are food. Ze hebben 200 stropdassen opgetrommeld in een dure ambiance met veel hapjes. Ze gaan ons voedselsysteem vernieuwen, want wij boeren doen het verkeerd. Deze subsidiegebruikers laten ons zien hoe het wél moet. Niet dat er ook maar eentje tussen zit die vieze handen zal krijgen.

5 stappen voor op gemeente

Ik denk dat ik me als trendwatcher ga verhuren: zwarte bril, boblijntje, hakken en veel met mijn armen bewegend, ga ik vertellen hoe de toekomst eruit ziet. Ik hoor je gniffelen, maar ik lig als trendsetter altijd 5 stappen voor op de gemeente. Wij waren met 5 anderen de eerste boeren die proef draaiden met ‘telen op water’, heel trendy. 15 jaar geleden vingen wij de afvalligen in de samenleving op in onze sector, heel trendy en sociaal.

Wij agrarische ondernemers hebben altijd al een vooruitziende blik en omdat praten mijn hobby is, lijkt trendwatchen me dus wel wat. Misschien tref je me op de volgende bijeenkomst. Op naar het grote geld.

Meer over


Beheer