Doorgaan naar artikel

‘Het klimaatkonijn uit de hoge hoed’

Premier Mark Rutte. - Foto: ANP premium

Premier Mark Rutte. - Foto: ANP

Als ik in het vliegtuig zit heb ik de gewoonte naar het wereldnieuws te kijken. Wat mij opvalt is dat er nooit nieuws over Nederland is. Hoewel wij op sommige punten opvallend aanwezig zijn, spelen wij geen rol in de wereld.

Op milieugebied willen wij voorop lopen. Hoe groot de invloed hiervan is op het grote geheel valt te betwijfelen, maar politici hebben hierop het slimme antwoord dat het goed is voor innovatie. Premier Mark Rutte hoorde ik zeggen dat de transitie naar een groene samenleving de grootste is sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt nog versterkt door het proces van Urgenda tegen de Nederlandse Staat, waar zelfs een rechter ons wil wijsmaken dat we zwaar achterlopen met de CO2-reductie. Dit alles is bedoeld om de burger ervan te overtuigen dat er veel moet gebeuren en het belangrijkste: dat het geld gaat kosten.

Truc om staatsbegroting rond te krijgen

Hiermee heeft onze regering een truc gevonden om de staatsbegroting sluitend te krijgen. Nu al is de helft van de energierekening van particulieren belasting.

En het ergste moet nog komen. Door dit klimaatkonijn uit de hoge hoed te toveren is het mogelijk de milieubelasting verder te verhogen, CO2-rechten duurder te maken en warmtepompen aan te laten schaffen. “De regering doet er alles aan om dit te financieren”, is de geruststellende mededeling. Ja, “financieren”, maar wie betaalt het uiteindelijk?

Warmtepompen gebruiken veel stroom. Hoeveel van die stroom is groen?

We moeten stoppen met aardgaswinning, dus de transitie naar warmtepompen komt nu goed uit. Die warmtepompen gebruiken veel stroom, net als pompen voor aardwarmtewinning. Hoeveel van die stroom is groen? Om in 2030 allemaal in elektrische auto’s te rijden zijn er veel accu’s nodig. De totale wereldvoorraad lithium is hiervoor te klein. Net als bij de dividendbelasting lijdt de regering aan ad-hocgedrag.

Bedenk dus goed als je politici en media hoort praten over duurzaamheid en vergroening: het is een goocheltruc.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin