Doorgaan naar artikel

Handelsakkoord met Marokko lijkt er te komen

Afbeelding

Ondanks herhaalde proteststemmen van Spaanse parlementsleden en tuinbouwvoormannen, lijkt Europa deze week toch voor het handelsakkoord met Marokko te gaan stemmen.

Donderdag stemt het Europees Parlement over het handelsakkoord, dat eerder al door de Europese Raad en de Europese Commissie werd goedgekeurd. In een debat met het Parlement met Eurocommisaris Dacian Ciolos bleek bovendien dat de landbouwvoorman geen reden ziet om het akkoord af te wijzen. Hij noemde het akkoord gebalanceerd.

Dit tot grote woede van de Spaanse tuinbouworganisaties, die met name de gestegen tomatenaanvoer vanuit Marokko als een ernstige bedreiging zien voor de Europese markt. Spanje lijkt echter zo goed als alleen te staan in die kritiek. In het Europees Parlement zijn alleen de European Free Alliance (EFA) en de European United Left (GUE/NGL) de Spaanse zaak gunstig gezind, twee minderheidspartijen.

Spanje heeft nog een ander probleem. Als het land de Marokkanen dwars blijft liggen, zal Marokko er alles aan doen de vrijheid voor de Spaanse visserij in het Marokkaanse kustgebied te beperken.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Beheer
WP Admin