Doorgaan naar artikel

Brandbrief telersverenigingen naar PlanetProof

Nederlandse telersverenigingen in de Federatie VruchtgroenteOrganisaties (FVO) hebben in een brief aan Stichting Milieukeur aangedrongen op gelijke PlanetProofeisen voor buitenlandse telers.

“Onze internationale concurrenten moeten niet van makkelijker criteria voorzien worden”, zei Jelte van Kammen, directeur van Harvest House donderdag 22 november op het Groenten&Fruit Congres in Rotterdam. Van Kammen wil dat telers ook betrokken worden bij dit soort trajecten. Vrijdag 23 november is dat overleg. “We nemen voor dat overleg Kees van Veen mee van Agrocare. Hij teelt in Marokko en Tunesië dus kent de buitenlandse teeltsituatie.”

Aanloop naar certificaat Europa

In juni 2019 wordt het teeltschema On the Way to PlanetProof voor Zuid-Europa aangesloten aan het certificatiesysteem van Centraal Europa, waar Nederlandse telers onder vallen. Het doel is het certificatieschema On the Way to PlanetProof dus breed door Europa uit te zetten. De telersverenigingen willen niet wachten tot de hoorzittingen over dit teeltschema. Bij het overleg met Stichting Milieukeur willen telersverenigingen eisen voor grondgebruik, water, middelengebruik en energie bespreken. De telersverenigingen komen niet met specifieke voorstellen voor eisen aan buitenlandse telers op deze paragrafen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin