Doorgaan naar artikel

Grote prijsverschillen paprika op groothandel

Turkse lira

Turkse lira

Herkomst van paprika verklaart op de Duitse groothandels grote prijsverschillen, met Turkse waar als duurste.

Dat blijkt uit een overzicht van het Duitse onderzoeksbureau BLE. Het prijsverschil tussen Turkse paprika en bijvoorbeeld Marokko is voor groene paprika nu € 0,90 per kilo. Dat is in vergelijking met voorgaande jaren fors. In 2016, 2017 en vorig jaar was het prijsverschil maximaal € 0,30. Voor Spaanse is het prijsverschil kleiner.

Ook prijsverschil bij rode paprika

Ook voor rode paprika is er een prijsverschil tot € 0,90 per kilo. Op de groothandelsmarkten in Berlijn werd de Turkse paprika iets goedkoper in de afgelopen handelsweek en dat hielp de afzet vooruit. In Keulen was de rode paprika niet voorradig.

Schaarste aan Turks product

Hoewel dus sprake is van schaarste aan Turks product, hebben Turkse leveranciers een verkoopaandeel van 13% op de Duitse groothandelsmarkten. Spaans product is met 78,5% veruit het meest dominant. Bij de groene paprika is het Turkse aandeel 30,7%.

Op de Turkse binnenlandse afzet in grote steden heeft de Turkse overheid maatregelen genomen tegen hoge groenteprijzen. Hoe de prijzen op de binnenlandse markt en exportmarkten met elkaar verband houden, is niet duidelijk.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin