Doorgaan naar artikel

Nederland netto-importeur in bonenhandel met Duitsland

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

Nederland voert meer groene bonen uit Duitsland in dan het uitvoert naar Duitsland.

Toch is Nederland de grootste buitenlandse leverancier van groene bonen (snij- en sperziebonen). Dat blijkt uit een marktoverzicht van het Duitse onderzoeksinstituut BLE. Nederland voerde in 2017 circa 6,6 miljoen kilo bonen uit naar Duitsland, maar voerde in datzelfde jaar 10,3 miljoen kilo in uit Duitsland. Daarmee is Nederland de belangrijkste handelspartner voor Duitse kopers en verkopers.

Nederland blijft Spanje voor als bonenleverancier

Nederland blijft bijvoorbeeld Spanje voor als bonenleverancier dat een derde minder uitvoerde dan Nederland in 2017 (circa 4.473 ton). In 2016 was Spanje een grotere bonenleverancier dan Nederland, blijkt uit het overzicht. Overigens is de exportwaarde van het Spaanse product wel hoger dan het Nederlandse. Dat duidt erop dat Spaans product voor hogere prijzen werd ingekocht dan Nederlandse.

Andere verhouding groothandel

Op de groothandelsmarkten spelen Nederlandse bonen op dit moment geen grote rol. Italië, Marokko en Egypte zijn aan de markt en verdelen onderling de Duitse markt op dit moment. Tot week 44 was een aandeel van de aanvoer op deze Duitse markten ook Nederlands. Polen is ook een belangrijke herfstleverancier voor de Duitse markt op de groothandelsmarkten, maar dat komt in de landelijke importcijfers niet tot uiting in een groot aandeel.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin