Doorgaan naar artikel

Grote fraudezaak tuinders koerst af op schikking

Grote fraudezaak tuinders koerst af op schikking

Grote fraudezaak tuinders koerst af op schikking

Het openbaar ministerie onderhandelt met een groep tuinders uit Brabant en Limburg over een schikking rondom fiscale oogstfraude vòòr 2010.

Dat blijkt uit een uitspraak in de zaak van de hoofdverdachte. Het gaat om een langlopende zaak rondom een constructie met het op stam verkopen van asperges en fruit om daarmee belasting te ontduiken. In 2010 werden in deze zaak negen personen aangehouden wegens witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Redelijke termijn

Volgens de hoofdverdachte moet zijn zaak geseponeerd worden, omdat de redelijke termijn is verlopen. Bovendien wordt hij als enige vervolgd met als doel de schikkingsonderhandelingen met de groep tuinders onder druk te zetten. Zo werd eerder dit jaar een regiezitting voor de zaak tegen de hoofdverdachte geschrapt om de schikkingsonderhandelingen af te wachten.

Bij een zitting in september dit jaar heeft het Openbaar Ministerie echter laten weten de verdachte daadwerkelijk te zullen vervolgen. Zijn eis tot beëindiging van de zaak is dan ook door de Rechtbank Oost-Brabant verworpen.

Schijnconstructie

De tuinders kunnen op een hoge schikkingsboete rekenen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tuinders ervan dat zij tientallen miljoenen euro’s hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie. De opsporingsdiensten gingen tot actie over op basis van informatie van de Belastingdienst. De fiscus liet weten dat Nederlandse tuinders gebruik maakten van auto’s met een Luxemburgs kenteken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin