Doorgaan naar artikel

‘Grond onder kas hoeft geen eigendom te zijn’

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Om glastuinbouwgebieden te vernieuwen zijn andere modellen nodig. Coalitie HOT wil in 6 gebieden pilots doen.

Maandagavond 14 januari maakte Cees Veerman, trekker van Coalitie HOT, het plan met de Westlandse Broekpolder bekend. Het gebied moet een leerproces worden om andere vernieuwingsmodellen te onderzoeken. Zo is er bij tuinders belangstelling voor het idee van een bedrijventerrein, waarbij de grond eigendom is van een vastgoedbedrijf en opstanden worden gehuurd. Het eigendom kan ook bij een coöperatie liggen van grondeigenaren. Coalitie HOT wil in 6 gebieden pilots opzetten om te leren. Broekpolder moet het eerste gebied worden om nieuwe modellen van vernieuwing en herstructurering uit te proberen.

Andere aanpak

In het gebied is een aantal ondernemers actief dat het plan wil oppakken in een coöperatievorm. Veerman noemt dit een structurele aanpak van vernieuwing, in plaats van losse cases voor herstructurering. “Dus niet ‘hier wat proberen en daar’, maar structureel. Ondernemers bepalen hier de toekomst. Het gaat erom stapje voor stapje in het gebied te ontwikkelen met de juiste technische en mentale ondersteuning.”

Veerman verwacht van de gemeente Westland dat het meewerkt aan het opstellen van een inrichtingsplan en helpt in het gebied een bewustwording van urgentie te creëren bij de bedrijven en inwoners. De gemeente kan haar eigen instrumenten inzetten en subsidies om bijvoorbeeld woningen te verplaatsen.

Lees ook: Groenteteelt in Westland groeit juist

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin