Glas

Achtergrond

Markt: Spanje vernietigt 1.800 ton komkommers

De GMO-erkende afzetorganisaties in Andalusië hebben vorig jaar 1,8 miljoen kilo komkommers uit de markt genomen. Alleen al in december draaide 800 ton komkommers door.

De komkommers worden tegen een vergoeding uit het operationele fonds van de EU uit de markt gehaald. In hoeverre de doordraai in december geholpen heeft om de prijsvorming te verbeteren is onduidelijk. Pas nadat het weer omsloeg en de temperatuur sinds eind december een stuk lager is, is de komkommerprijs pas weer gaan stijgen. In week 1 noteerde de regering van Andalusië een middenprijs van 22 cent per kilo, terwijl dat in de laatste 2 weken van 2018 maar 15 cent was.

Dramatische december maand

Over heel december was de middenprijs van komkommers op de veilingen in Almería en Granada circa 20 cent per kilo, ver onder de kostprijs. Voor een deel werd dit veroorzaakt doordat veel telers in Almería later hadden geplant. Daardoor overlapten de teelten meer met die in Granada. Daar komt bij dat de temperatuur in december hoog was, met een direct gevolg op de productie. Ook was de vraag in de periode voor Kerstmis lager dan gebruikelijk, schrijft de koepelorganisatie van handelaren Aproa-Coexphal.

Gele hesjes en hoge retailprijs

De wegblokkades in Frankrijk door protesten van de ‘gele hesjes’ hebben daarbij een rol gespeeld. Meerdere keren konden gemaakte leveringsafspraken moeilijk nagekomen worden. Het product hoopte zich op en kwam vervolgens in grote volumes op de markt. Wat ook niet hielp was de hoge consumentenprijs bij de retail, vlak voor kerstmis. In Duitsland lagen de komkommers voor € 1 per stuk in de supermarkt, terwijl de Spaanse teler er 12 keer zo weinig (20 cent per kilo) voor kreeg. De hoge consumentenprijs remde de vraag, aldus de regering van Andalusië in haar weekrapportages.

Prijzen genormaliseerd

Sinds einde week 1 is de komkommerprijs in Spanje explosief gestegen. Vorige week ging de uitbetaalprijs al boven 70 cent per kilo. Deze week begon met een gemiddelde prijs van 73 cent per kilo. Daarmee is het prijspeil op het niveau gekomen van het gemiddelde van de voorgaande 3 seizoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.